7
Mayıs
2024
Salı
BİTLİS

55 yıldır ekmeğini taştan çıkartıyor

Bitlis'in Ahlat ilçesinde Nemrut Dağı eteklerinde bulunan taş ocakları, vatandaşların ekmek kapısı olmaya devam ediyor. 70 yaşındaki taş ustalarından Mahmut Gürgüs, 55 yıldır ilkel yöntemlerle çıkardığı Ahlat taşını satarak evinin geçimini sağlıyor.

İlçeye özgü olan ve bölgedeki inşaatlarda kullanılan Ahlat taşını bunaltıcı sıcak altında ilkel yöntemlerle çıkaran işçiler, ekmeklerini çok zor şartlarda kazandıklarını dile getirdi. İlçenin Seyrantepe köyünde ikamet eden evli, 13 çocuk ve 52 torun sahibi Mahmut Gürgüs, her gün sabah erken saatlerde kalkarak kilometrelerce yürüyüp taş ocaklarına geldiğini söyledi. Taş ustası Gürgüs, "15 yaşımda bu işe başladım ve yıllardır sürdürüyorum. Kavurucu sıcakların altında adeta pişiyoruz. Her gün anormal derecede sıvı kaybediyoruz. 70 yaşındaki bir adam halen taş kesiyorsa, nasıl olur bu iş. Oturdun mu bir daha kalkamazsın. Akşam eve gittiğimizde yorgunluktan yemek bile yiyemiyoruz. Çoğu zaman evde oturduğumuz yerde uyuyup kalıyoruz. Ama ne yapacaksın başka gelir yok. Ekmek parası yaşa bakmaz. Geçimimi sağlamak için kızgın güneşin altında taş çıkarmam gerekiyor" dedi.

Toprak altından parçalayarak çıkardıkları taşın tanesini 2 YTL'ye sattıklarını, günlük 20-30 YTL arasında para kazandığını anlatan Mahmut Gürgüs, "Günde ortalama 10-30 arasında taş çıkartıyoruz. Bazen taş çıkaramadığımız da oluyor. Kış şartlarında çalışma imkanımız yok. Ancak yazın 25-30 kiloluk balyozlarla, kalın uzun demir çubuklarla 35 derece sıcaklıkta durmadan taş çıkartmaya çalışıyoruz. Bir de çok sert kayaya rastladık mı bütün hevesimiz kaçıyor. Alın terimizi ekmeğimiz için akıtıyoruz" diye
konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2007 Pazartesi 17:39:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?