6
Mayıs
2024
Pazertesi
BİTLİS

Ahlat mağaralarında kültür mantarı

Ahlat İlçesi'nde atıl durumda bulunan yüzlerce mağaranın, mantar ekimi yapılarak değerlendirilmesi konusunda çalışmalara başlandığı bildirildi. 

Ahlat Ziraat Odası (AHZO) Başkanı Necat Demirden, Doğu Anadolu Kalkınma Programı kapsamında bir çok proje üretip bunları faaliyete geçirmeyi hedeflediklerini belirtti.

 Bitlis çiftçisinin AHZO'dan çok şey beklediğini, bundan dolayı çiftçilere alternatif projelerle gitmek zorunda olduklarını kaydeden Demirden, "Odamızın ziraat ve gıda mühendisleri birçok alternatif proje hazırlıyor, araştırma yapıyor. 

Böylece, bölgeye, toprağa, konuma göre uygulamaya geçiliyor. Mağaralarda kültür mantarı yetiştirmekte bunlardan birisi. İlçede yaklaşık 500 adet mağara var. Bunların bir çoğu atıl durumda. Biz de atıl durumda olan bir mağarada mantar yetiştirerek çiftçilerimize örneğini göstereceğiz. Çünkü çiftçilerimiz gözüyle görmediğine inanmaz. Mağarada mantar yetiştirildiğini gören çiftçilerimize AHZO desteği ile mantar ektireceğiz. Bu konuda tüm teknik desteğimizi de sunacağız. Özellikle aile işletmesine ekonomik olarak katkı sağlamayı hedefliyoruz. 100 aile geçimini bu yolla kazanacak. Pazarlama konusunda ise ülkenin önde gelen büyük firmalarıyla görüştük. Hazırlıklarımızı tamamlamak üzereyiz. Önümüzdeki günlerde ekime geçip ilk mahsulü almayı bekliyoruz" dedi. 

Nem ve sıcaklığın mantar için önemli unsur olduğunu belirten AHZO mühendislerinden Harun Zorer ise, mağarada mantar yetiştiriciliği ek bir maliyet getirmediğinden dolayı tercih edildiğini söyledi. Birkaç aydır sürekli mağaralarda incelemelerde bulunduklarını, nem oranı ve ısı ölçümleri yaptıklarını kaydeden Zorer, "Mağaralar, nem ve sıcaklık açısından mantar yetiştirmek için çok ideal bir yer. Mantar ekimi yapıldıktan 42-46 gün içerisinde ürün elde edilir. Yaklaşık 4 hafta boyunca hasat yapılır. Mağaradaki 50 metre karelik bir alandan yaklaşık bin kilogram mantar ürünü elde edilebilir" diye konuştu. 

AHZO Gıda Mühendisi Duygu Alpaslan ise, ilçedeki mağaralarda özel kültür mantarı yetiştirileceğini, çok lezzetli olan bu mantarların ilçe ekonomisine önemli katkı sağlayacağını belirtti. Alpaslan, "İlçe genelinde kültür mantarı yetiştirmek için AHZO ziraat ve gıda mühendisleri olarak büyük çaba sarf ediyoruz. Birçok yerden mantar numunesi aldık. Hangi nem ve ısı oranında mantar yetiştirileceğini biliyoruz. Mantar ekmek isteyen tüm çiftçilerimize ekim öncesi ve hasat dönemlerinde her türlü teknik desteği ücretsiz sunacağız" ifadelerini kullandı.
İHA
Yayın Tarihi : 20 Ocak 2007 Cumartesi 17:04:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?