6
Mayıs
2024
Pazertesi
BİTLİS

Ahlat Taşı yüzyıllardır yapıların vazgeçilmezi

Ahlat ilçesinde Nemrut Dağı eteklerinden çıkarılan ve "Ahlat taşı" olarak bilinen volkanik taşın, sağlamlığının yanı sıra depreme karşı dayanıklılığı ile de asırlardır kendisini kanıtlanan bir yapı malzemesi olduğu belirtildi.


İlçede yıllardır taş ocağın işletmeciliği yapan Adem Şirin, Ahlat taşı ile yapılan binalar, sağlam ve mimari özelliği ile dünya standartlarının üzerinde olduğunu söyledi. Taşın yüzyıllardan beri yapı malzemesi olarak kullanıldığını anlatan Adem Şirin, diğer yapı malzemelerine oranla depreme karşı daha dayanıklı olduğunu da belirtti.

Ahlat taşı kullanılan bina için ikinci bir malzemeye gerek kalmayacağını anlatan Şirin "Ahlat taşı kullanılarak inşa edilen binalar kışın sıcak ve yazın da oldukça serin olur. Bölgenin çetin geçen kış şartları nazara alındığında Ahlat taşıyla yapılan binalar, diğer yapı malzemeleri kullanılarak inşa edilen binalara karşı daha sıcak olur. Ahlat taşı kullanılan binalarda tüketilen yakıt yarı oranında azalır. Öte yandan sıcak bölgelerde bu taştan yararlanılması halinde yaz aylarında klima kullanmaya dahi gerek kalmaz. Yani ısı ve ses yalıtımı bu taşı bölgede vazgeçilmez kılıyor. Bunun en büyük kanıtı da ilçemizde bulunan asırlık kümbetler ve diğer tarihi yapıtlardır" dedi.


Ahlat taşının mimari özelliği, dayanıklılığı ve estetiği ile yüzyıllardır bölgede vazgeçilmez bir yapı malzemesi olduğunun ispatladığını belirten Adem Şirin; "Taşın renk ve deseni fiyatını etkiliyor. Taş ocaklarından çıkardığımız taşları, hem el işçiliği ile taş ustalarına veya tesislerimizde makinelerimizle şekil vererek hazırlayıp pazarlıyoruz. Ahlat taşı genellikle ev, çeşme, cami, minare gibi yapılarda tercih ediliyor. Ve bu taşın yapıda kullanılmasında ise en maharetli taş işçiliği ve ustaları tercih edilmektedir. Ahlat taş ocaklarında, beyaz, kahverengi, kırmızı ve siyah gibi renkli taşlar çıkarılmaktadır" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Temmuz 2007 Salı 16:52:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?