6
Mayıs
2024
Pazertesi
BİTLİS

Anneler bebeklerinizim iyotuna dikkat!

Bitlis Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezi'nde görevli Dr. Nurcan Zengin, ülkenin büyük bir bölümünde olduğu gibi Bitlis'te de içme suyunda iyot yetersizliği bulunduğunu, bu durumun çeşitli hastalıklara neden olduğunu belirtti. Dr. Zengin "Gebelikte iyot eksikliği anne karnındaki bebeğin hem beyin hem de beden gelişimini olumsuz etkilediği gibi düşüklere, ölü doğumlara da neden olur" dedi.


Dr. Nurcan Zengin, insan vücudunda yiyecekler ve içilen su ile alınan iyotun yaşam için çok önemli minarelerden birisi olduğunu, bu ihtiyacın yüzde 90'ının gıdalardan, yüzde 10'unun ise içme sularından karşılanabildiğini belirtti. Dr. Zengin, Bitlis'teki içme surundaki iyotun yetersiz olduğunu belirterek, "İyot insan boynunda bulunan triod bezinden hormon salgılanması için çok önemli bir mineraldir. Vücudumuzun gelişmesi beyin ve sinir sistemimizin çalışması, aktivitelerimizin ve vücut ısımızın sürmesini sağlayan triod bezi hormonlarının yapımı için iyot gereklidir. Ülkemizin büyük bir bölümünde olduğu gibi Bitlis'te de sudaki iyot yetersizdir. Vücudumuz için bu kadar önemli olan iyot yeterli alınmadığından çeşitli hastalıklar oluşur" dedi. İyotlu tuzun özellikle gebelerde çok önemli olduğuna dikkat çeken Zengin, şunları söyledi:


"Gebelikte iyot eksikliği anne karnındaki bebeğin hem beyin hem de beden gelişimini olumsuz etkiler. Gebelikte iyot eksikliği düşüklere, ölü doğumlara, bebeğin özürlü doğmasına, bebeklerde zeka geriliğine ve cüceliğe sebep olur. Çocukluk ve gençlik döneminde iyot yetersizliği bedensel ve zihinsel gelişme geriliğine neden olur. Bütün bunların yanı sıra yetişkinlerde iyot yetersizliği guatrın yanı sıra beden ve zihin fonksiyonlarında dengesizliklere ve bozukluklara da yol açmaktadır."


Dr. Zengin, iyot yetersizliğinin neden olduğu hastalıkların tedavisi hem zor hem de pahalı olduğunu belirterek, "İyotlu tuzun içerliğini kaybetmemesi için serin, kuru ortamlarda, ışık geçirmeyen ağzı kapalı kaplarda saklanması gerekmektedir. Yemeklere konulan tuzdaki iyot pişirme ile kayba uğradığından yemekler piştikten sonra tekrar tuz kullanılmalıdır. Unutmayalım ki iyot yetersizliğinin neden olduğu hastalıkları tedavi etmek hem zor hem de pahalıdır. Buna karşılık iyotlu tuz kullanmak hem sağlıklı hem de ucuzdur" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Ekim 2007 Salı 18:44:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?