7
Mayıs
2024
Salı
BİTLİS

Balıkçılar bilinçsiz avcıdan şikayetçi

Ahlat ilçesi Ovakışla beldesinde bulunan Nazik Gölü'nde avlanan balıkçılar, balık neslinin her geçen gün azaldığını belirterek, bunun sebebinin bilinçsiz avlanma olduğunu söyledi.


Nazik Gölü'nde 10 yıldır balıkçılık yaparak geçimini sağladığını belirten Veysi Mutlu, önceleri 15 ile 20 kilogram ağırlığında aynalı sazan avladıklarını, şimdi ise bilinçsiz avlanma sonucunda en büyük aynalı sazan balık ağırlığının 3 ile 5 kilogram arasında kaldığını söyledi.

Mutlu, tek geçim kaynaklarının balıkçılık olduğunu belirterek, "Ekmek paramızı kazanmak için mecburen avlanıyoruz. Göl üzerinde en az 150 tane balıkçı teknesi var. Bunların hepsi balıkçılık yaparak nafakasını çıkarmaya çalışıyor. Balık artık para da etmiyor. Kilogramını 1.5 YTL ile 2 YTL arasında satıyoruz. Balık avında bazen 10, bazen 100 kilogram avlarken bazen de eli boş evimize gidiyoruz. Geçen yıllara rağmen bu yıl balık çok az. Adeta aynalı sazan balığının nesli tükenmek üzere. Bunda en büyük suç bilinçsiz avlanan balıkçı arkadaşlarımızdadır. Ya bilinçli avlanacağız, yada gölde aynalı sazan neslini yok edeceğiz" dedi .


Balıkçı Veysi Mutlu, Nazik Gölü'ne yeniden Aynalı Sazan yavrularının atılması gerektiğini de devletin balıkçılara destek vermesi gerektiğini söyledi. Bitlis'in Ahlat ilçesinde bulunan Nazik Gölü, 45 kilometrekare alanıyla denizden 1876 metre yüksekliğinde, 40-50 metre derinliğe sahip olurken, balıkçıların da ekmek teknesi olarak biliniyor. Akarsu kaynaklarının, ilkbaharda eriyen kar ve yağmur sularıyla beslendiği gölün en önemli özelliklerinden birinin, kış mevsiminde üzerinden araç geçecek şekilde donması. Göl çevresindeki vatandaşlar, kış mevsimindeki ulaşımlarını donan göl üzerinden sağladıklarını söyledi.

 

İHA
Yayın Tarihi : 26 Eylül 2007 Çarşamba 16:37:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?