6
Mayıs
2024
Pazertesi
BİTLİS

Bitlis'de çığ korkusu

Bitlis'te evlerine çığ düşme tehlikesiyle karşı karşıya olduklarını söyleyen vatandaşlar, tedbir alınmamasından dolayı endişe içinde olduklarını belirtti. 

Bitlis'in Gazibey Mahallesi'nde yaşayan insanlar, çığ konusuyla yaşıyor. Çığ tehlikesi bulunan mahallede yaşayan vatandaşlar, evlerinde rahat yatamadıklarını söyledi. Kendi kaderlerine terk edildiklerini söyleyen mahalle sakini Genç Araştırmacılar Derneği Başkanı Rahmetullah Ak, hiçbir tedbirin alınmadığını belirtti. Ak, tek istediklerinin can güvenliğinin alınması olduğunu ifade ederek, "Yaklaşık 60 ev burada Dideban Tepesi'nden gelebilecek çığ tehditti altındadır. Geçtiğimiz yıllarda kaç kez buradan yine çığ kopmuş ve altında ahır ve ev kalmıştır. Çığ tehdidi altında olan aileler, valiliğe verdiği dilekçelerle bunu felaketin önemini dile getirmişlerdir. Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nden gelen ekibin etüt sonuçları da çığı doğruluyor. Burası afet kapsamanı alınmıştır. Ancak bir önlem alınmamıştır. Çığ kopması halinde bir çok ev altında kalacaktır. Defalarca dilekçe ile baş vurmamıza rağmen kimse ilgilenmiyor. Önlem alınması için illa ki insanların ölmesi mi gerekiyor? İnsanlar ölmeden bu felaketin önünü geçilemez mi? Bizi kaderimizle baş başa bırakıyorlar. Olabilecek bir çığ felaketinin sorumlusu kim olacak? Devletten isteğimiz can güvenliğimizin sağlanması. Şu anda bir çığ gelse bize kimse olaşamaz. Kendi kaderimizle baş başa bırakılmışız. Çok çaresizin ne yapacağımızı bilemiyoruz" dedi. 

Mahalle sakini Havrullah Yalvaç ise, çocuklarının artık korkudan yatamadığını dile getirerek, "Çığ korkusu nedeniyle evlerimizde yatamıyoruz. Okul zamanında çocuklarımız okula gidip gelemiyor. Bir an önce bir çözüm bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
Bitlis Valisi Mevlüt Atbaş ise, kış mevsiminde söz konusu yere hiçbir şey yapılamayacağını belirterek, "Yıllardır bu durum devam ediyor. Geçtiğimiz gün Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'ndan gelen ekip, buranın afet kapsamına alınamayacağını belirti. Ekipler, Dideban Tepesi'nde ağaçlandırmamızı önerdi. Ancak o da ilkbaharda yapılır. İlkbahar mevsiminde bunları yapacağız. Fakat şu anda yapılacak bir şey yok" diye konuştu
iha
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2007 Pazartesi 11:18:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
rahmetullah ak IP: 85.98.3.xxx Tarih : 14.03.2007 14:26:30
çiğ haberiyle ilgili arkadaşlar eleştirmişler saygı duyurum biz eleştiriyede açıkız fakat arkadaşlarımız herhalde afet işleri genel müdürlüğün raporlarından haberdardeğildirler ve işlerine gelmiyordur söz kunusu dideban tepesi çiğ patikasıdır valiliğin kazık ve ağaçlandırma yapmaları gerekiyordu fakat ihmal ediliyor amacımız burda ne çalışma yapılacaksa biran önce yapılmasıdır bu konuda beni eleştirenlere soruyorum amaç 35 yıl mahalede yaşamak değildir 35 yılda mahale için siz neyaptınız ki başkalarını eleştiriyorsun elimden bu kadar geliyor elinden daha fazlası gelen varsa buyursunlar onlarda yapsınlar ki bende tebrik edeyim insanları eleştirmekle biryerlere geldiğini zan edenler yanılyorlar eyer bir mesafe kayıd edilmesi gerekiyorsa oda ortaya icraat koymaktır sözlerimin başında ifade etiğim gibi ben eleştiriyede açığım icrat yapmayada