6
Mayıs
2024
Pazertesi
BİTLİS

Gençler askere uğurlandı

Bitlis'in Ahlat ilçesinde 1987/2 tertip olarak askere gidecek olan gençler, ailelerinin hazırlamış olduğu eğlencelerde ellerine kına yakılarak vatani görevlerine uğurlandı. 

Ahlat Selçuklu Lisesi salonunda asker ailelerinin hazırlamış olduğu geceye, Ahlat Kaymakamı Ahmet Avşar, Belediye Başkanı Mevlüt Gülmez, daire amirleri ve asker aileleri katıldı. Gecede aileleri tarafından ellerine kınalar yakılan asker adayları davul zurna eşliğinde halaylar çekip, şiirler okuyarak gönüllerince eğlendi. Asker babası Yılmaz Hakverdioğlu, askere gidecek olan gençlerin, bayram havası içinde uğurlanmasının Ahlat'ta önemli bir gelenek olduğunu söyledi. Hakverdioğlu, "İlçemizde gelenek haline gelen askere kına, kutsal ocağa gitmenin maneviyatıyla ilgilidir. Askere gidecek olan gençlerimizin son gecesinde bir de 'kına gecesi' düzenleriz. Biz çocuklarımızın, vatan uğruna şehit olsunlar diye eline kına yakar, askere öyle göndeririz. Aslında üç şey için kına yakarız. Birincisi koça kına yakar, Allah uğruna kurban ederiz. İkincisi gelininin eline kına yakar kocasına kurban ederiz. Üçüncüsü askerimizin eline yakar vatana kurban ederiz" dedi. 

Başka bir asker babası Çetin Aydener ise, "Çocuklarımızı sevinç gözyaşlarıyla gönderiyoruz. Bizler askere böyle gittik, çocuklarımızı da bu şekilde uğurluyoruz" şeklinde konuştu. Asker anneleri ise gözyaşlarının üzüntüden değil sevinçten döktüklerini söyledi.
Kaymakam Avşar, askerliğin bir vatan borcu olduğunu, sırası geldiğinde her gencin bu görevi yerine getireceğini belirtti. Başkan Gülmez ise, Ahlatlı gençlerimizin hazırladığı böyle bir programın çok anlamlı bir gelenek olduğunu ifade ederek, "Bu demektir ki, biz ülkemizi, peygamber ocağımızı çok seviyoruz. Orada görev yaparak milletimize hizmet etmekten gurur duyarız. Bende onur duyuyorum" şeklinde konuştu. Bu arada, gecede yapılan çelişilişten elde edilen gelir, maddi durumu iyi olamayan asker ailelerine verildi.

iha
Yayın Tarihi : 19 Mayıs 2007 Cumartesi 11:06:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
faruk ak IP: 212.175.112.xxx Tarih : 27.05.2007 17:09:58
ALLAH YARDIMCILARI OLSUN