6
Mayıs
2024
Pazertesi
BİTLİS

'Harik' yeniden tezgahlara dönüyor

Bitlis ve yöresinde kaybolmaya yüz tutan el sanatları arasında olan yöresel ayakkabı 'Harik'in üretimine yeniden başlandı.

Harik ustası Haydar Yılmaz, Bitlis ve yöresinde el yapımı yöresel ayakkabı olan Harik'in Doğu Anadolu Kalkınma Programı'na (DAKP) sunulan bir proje kapsamında yeniden canlandığını, fakat projenin sona ermesiyle bir müddet bekleme aşamasına geçtiğini söyledi. Yılmaz, atölyelerinin bir yıl Eren Holding tarafından destekleneceğini belirterek, "Şuandan itibaren benimle birlikte 6 kursiyerimiz burada çalışacak. Bizlere destek olan Eren Holding bir yıl boyunca asgari ücret üzerinden maaşlarımızı verecek. Bir yıldan sonra kendi ayaklarımız üzerinde duracağız. Bir yıldan sonra bu sanatın bitmesini değil devam etmesini istiyoruz. Hem Bitlis'in kültürünü ayakta tutmuş olacağız hem de ticaret yapmış olacağız. Bunun için bizim sipariş alıp iyi bir pazar bulmamız gerek" dedi.

Yöresel ayakkabı Harik'in üretimi için kullanılan malzemelerin, keçi kılı, kendir ip ve kalıplar olduğunu belirten Yılmaz, bunları çeşitli aşamalardan geçirerek, işlenecek konuma getirdiklerini belirterek, "Malzemeleri daha sonra kalıplarımıza göre tabanı kendirden yaparak dikiyoruz. Ayakkabının üst bölümündeki örgü ile birleştirerek yaklaşık bir çift Harik'i 2-3 günde tamamlıyoruz. Burada amacımız bu sanatı bizden sonraki nesillere de aktarmaktır" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2007 Perşembe 13:39:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?