7
Mayıs
2024
Salı
BİTLİS

Hizan'da tarlalar karasabanla sürülüyor

Hizan ilçesindeki dağ köylerinde çiftçiler traktörlerini çıkaramadıkları tarlalarını yıllardır karasabanlarla sürüyor. 

Hizan ilçesi Kalkanlı köyünde traktörlerin çıkmadığı dağ yamaçlarında bulunan tarlaları karasabanla süren köylüler, bir tarla için günlerce uğraşmak zorunda kaldıklarını söyledi. Öküzlere bağladıkları karasabanlarla sabahın ilk ışıklarında tarlalarına giden köylüler, traktörün bir saatte yapacağı işi bir kaç günde tamamlayabiliyorlar. Önce tarlalarını süren çiftçiler, daha sonra hayvanlarına bağladıkları pulluk görevi yapan ilkel metotlarla yapılmış ağaç parçaları ile tarlalarında düzeltme yapıyorlar. 

Traktörün dağ yamaçlarındaki tarlaları giremediği söyleyen Cahit Tarhan, bu eziyete alıştıklarını söyledi. Tarhan, "Köyümüz 100 hanelidir. Bugüne kadar tarlalarımızı hep karasabanlarla sürdük. Dağ yamacında bulunan köyümüzde traktör ile çalışamıyoruz.

Köyümüzde sadece bir tane traktör var, o da düz arazide yük taşıyor. Normalde traktör ile bir saatte sürülen tarlada karasabanlarla günlerce çalışıyoruz. Tarlanın büyüklüğüne göre bir veya bir kaç günde çalışmalarımızı tamamlayabiliyoruz" dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2007 Cuma 17:46:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?