7
Mayıs
2024
Salı
BİTLİS

Karadutları çocuklar topluyor

Ahlat ilçesinde reçel ve şurup yapmak için karadut toplayan çocuklar, hem evlerinin ihtiyacını karşılıyor hem de kilosunu 5 YTL den satarak aile bütçelerine katkıda bulunuyor.


İlçede onlarca karadut ağacının bulunduğunu ifade eden çocuklar, bu meyveyi toplamanın zor olduğunu belirtiyorlar.

Kimsenin kolay kolay dut toplamaya cesaret edemediğini anlatan çocuklar "Çünkü karadut çok hassas bir meyvedir. Dut topladıktan sonra ellerimiz, yüzümüz ve elbisemiz tamamen dut lekeleri ile doluyor. Tabi bir de eve gittiğimizde annemizden işittiğimiz azarlar ise cabası. Ama biz yine de karadut toplayarak bir kısmını evimize götürürken, fazlasını da kilosunu 5 YTL den satarak aile bütçemize katkıda bulunuyoruz. Ellerimizdeki ve yüzümüzdeki dut lekelerini dut yapraklarını sabun niyetine kullanarak lekeleri çözüyoruz. Ama elbiselerimizdeki lekeler çıkmıyor. Biz de annemizden onlarca azarı işitmemize katlanarak eski elbiselerimizle dut topluyoruz" dedi.


Öte yandan bazı aileler ise çocukları ile birlikte karadut toplayarak binbir derde deva olduğu bilinen karadut reçeli ve şurubu yapmak için dut topladıkları görülmektedir.

 


İHA
Yayın Tarihi : 24 Temmuz 2007 Salı 16:44:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?