6
Mayıs
2024
Pazertesi
BİTLİS

Kartpostallar tarih oluyor

Ahlat İlçesi Tarihi Kültürel Değerlerini ve Tarihi Eserlerini Koruma ve Tanıtma Derneği (AHTEK) Başkanı Muzaffer Pirhasanoğlu, gelişen teknoloji ile birlikte asırlık kartpostal geleneğinin tarih karıştığını söyledi.

AHTEK Başkanı Muzaffer Pirhasanoğlu kartpostalların geçmişin izlerini bir fotoğraf karesinde saklayarak günümüze taşıyan en önemli tanıklar belgeler olduğunu söyledi. Pirhasanoğlu "Biz İstanbul'u, İzmir'i kısacası yurdumuzun bir çok yöresini önce kartpostallarda tanımıştık. İlçemizi de gönderdiğimiz kartpostallarla tanıtmıştık. Yani kartpostallar bizim kültür ve turizm elçilerimizdi. Göz göre göre bu elçimizi kaybediyoruz. Çünkü kartpostallar bir yörenin en önemli turizm davetiyesidir" dedi.

İlçede, 17 yıldır fotoğrafçılık yapan ve aynı zamanda kartpostal sattığını belirten Ümit Gürbüz isimli esnaf ise, gelişen teknoloji ile birlikte son 5 yıldır iş yapamaz duruma geldiklerini belirtti. Daha önce bayram ve yılbaşı geldiğinde hummalı bir çalışma içine girerek kartpostal satışı gerçekleştirdiklerini anlatan Gürbüz, "Biz göremedik ama daha önce siyah beyaz basılan kartpostallar varmış. O kartpostallar şimdi yakın tarihimize ışık tutması nedeniyle önemli bir belge niteliğini taşıyorlar. Ardından raflarda yerini alan renkli kartpostallar çıktı. Onlarda bizden sonraki nesillere ışık tutacak. Ama artık insanlar kartpostal yerine SMS ve e-posta'yı tercih ediyorlar. Kısacası satılan kartpostalların yerine yenisini bırakma gereğini de görmüyoruz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Aralık 2007 Perşembe 17:44:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?