6
Mayıs
2024
Pazertesi
BİTLİS

Kazı çalışmalarına destek çağrısı

Ahlat ilçesinde kazı çalışmalarına devam eden Eski Ahlat Şehri Kazı Başkanı Doç Dr. Nakış Karamağaralı; Bitlisli işadamları, yöneticiler ve siyasilerinden kazı çalışmalarına destek vermelerini istedi.


Ahlat'ın kültür ve sanat tarihi bakımından herkesçe bilinen bir öneme sahip olduğunu belirten Karamağaralı, kazı ve projelere sağlanacak maddi desteğin ilçe tanıtımında etkin rol oynayacağını söyledi. Karamağaralı, "Kafkasya, Orta Asya ve Yakın Doğu kültürlerinin buluştuğu, Malazgirt Zaferi'nde Alparslan'ın ordularına üs vazifesi görerek Türklüğün Anadolu'ya giriş kapısı ve Ortaçağ'ın en önemli kültür ve ticaret merkezlerinden biri olan Ahlat, daha fazla desteği hak etmektedir. Eski Ahlat Şehri 11.5 x 4.5 kilometre büyüklüğünde bir alanı kaplamaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Ahlat'a verdiği önem doğrultusunda, bütçesinin önemli bir kısmını buraya ayırmakla beraber, bu yeterli olmamaktadır. Şehrin büyüklüğü göz önüne alındığında bu alandaki arkeolojik kazıların ve projelerin gerektirdiği maliyet de aşikardır. Burada başta yerel yönetimler ve Bitlisli işadamları olmak üzere pek çok kurum ve kuruluşa görev düşmektedir. Özellikle Bitlis milletvekillerinin buraya her bakımdan daha duyarlı davranmaları gerektiği, Ahlat'ın tanıtımında ve buradaki kazı ve projelere maddi destek sağlanmasında çok daha etkin rol oynayabilecekleri görüşündeyiz. Milletvekillerimizle beraber konuyu inceleyip birlikte çözümler üretebilmeyi umuyoruz" şeklinde konuştu.


Bitlis, Van ve yakın çevreye yapılan turistik gezi ve turlarda Ahlat'ın da içinde yer alacağı bir paket programın oluşturulup yerli ve yabancı turistlerin ilçeye çekilmesi gerektiğini vurgulayan Karamağaralı şunları söyledi:


"Gereken maddi ve manevi destek sağlandığı takdirde burada yapılacak kapsamlı kazı, onarım ve çevre düzenleme çalışmalarının Ahlat'ın ve yörenin kültürü ile ekonomisine yapacağı katkı şüphesiz büyük olacaktır. Bu amaçla işadamları, yerel yönetimler ve milletvekillerimizden yardım bekliyoruz."

İHA
Yayın Tarihi : 21 Ağustos 2007 Salı 14:11:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?