6
Mayıs
2024
Pazertesi
BİTLİS

Kızlarıyla birlikte ebruyu yaşatmaya çalışıyor

Ahlat ilçesinde yaşayan Necati Aydoğan isimli öğretmen, boş zamanlarında evlerinin bahçesinde kızları ile birlikte icra ettiği ebru sanatını yaşatmaya çalışıyor.


Daha önce tekzip ve hakkak gibi sanatlarla da ilgilenen Necati Aydoğan, ebru sanatını hiç kimseden eğitim almadan kendi imkanları ile öğrendiğini belirtiyor. Kitaplardan ve internet ortamında öğrendiği sanatı Tuğba ve Sümeyye Elif isimli kızlarına da öğreten Aydoğan, unutulan geleneksel Türk sanatlarından biri olan ebruyu yaymaya çalışıyor. Ebru sanatını ilk kez deneme-yanılma yöntemiyle yapmaya başladığını kaydeden Aydoğan, yaklaşık 2 yıldır ailece bu işi yaptıklarını belirtti. Yaptığı eserleri evinde biriktirdiğini de dile getiren Aydoğan, ileride bir sergi açmayı hedeflediğini anlattı.


Tuğba Aydoğan ise ebru sanatının çok zor bir iş olduğunu vurgulayarak, "Öğretmenlerimiz zor bir sanat olduğunu söylüyorlardı ama babamın bu işe başlamasıyla birlikte ailece ilgi duyduk. Boş zamanlarımızda yapıyoruz" dedi.


Ebru sanatı, yoğunlaştırılmış su üzerine toprak ve toz boyalarla resim yapma sanatıdır. Koyulaştırıcı bir madde ile kıvamı artırılmış suyun üzerine, içine öd katılmış, suda erimeyen boyaların serpilmesi ve su yüzeyinde meydana gelen şekillerin bir kağıda geçirilmesiyle yapılır.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Temmuz 2007 Salı 12:56:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?