7
Mayıs
2024
Salı
BİTLİS

Patates tarlaları işsizleri barındırıyor

Bitlis'in Ahlat ilçesindeki patates üreticileri ülke ekonomisine önemli bir katkı sağlarken, tarlalarında çalıştırdıkları binlerce işçi topladıkları ürünle geçimlerini sağlıyor.

Aileler, çoluk çocukları ile birlikte patates sökümüne katılarak kişi başına günlük 15 YTL para kazanıyor. Bu ücret, çocuklar ve büyükler için de aynı olunca dar gelirli aileler 45 günlük hasat dönemini iyi değerlendirmenin hesabını yapıyor. Böylece tarladan patates toplayabilecek, yaşları 10 ile 16 arasında değişen çocuklar, patates ve pancar tarlalarında aile bütçelerine katkı sağlarken genç kızlar çeyizleri, erkekler ise başlık parası için çalıştıklarını söylüyor. Özellikle hafta sonlarında tatili fırsat bilen minik eller hem aileleri hem de okul harçlıkları için patates topluyor. Böylece aile bütçelerini güçlendirdiklerine inanan minikler, kendi alın terleriyle okula gitmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtiyor.

Maşallah Gültük isimli işçi ise 3 nüfuslu ailesi ile birlikte tarlada çalışarak evinin geçimini sağladığını belirterek, "Burada fabrika yok. Çalışacak farklı alanlar da yok. Ailemizde bu işi yapacak kaç kişi varsa patates sökümü için gelir. İki aylık bir patates söküm döneminin sonuna yaklaştık. Tarlada ailece birkaç kişi çalıştık mı patates döneminde elimize 2 ila 3 bin YTL para geçer" dedi.

Ahlat Ziraat Odası (AHZO) Başkanı Necat Demirden ise yaptığı açıklamada, ekonomiye önemli bir katkı sağlayan patates üreticilerinin yalnız kaldığını belirtti. Demirden, "Devlet tarafından biraz daha teşvik ve destek verilmeli. Özellikle ihracatta bir kolaylık sağlanırsa bu ürünleri de yurtdışında adil bir rekabet ortamında pazarlayabiliriz. Böylece ülke ekonomimize daha çok katkı sağlamış olacağız. Ayrıca tarlalarımız işsizlerin de iş umudu oldu. İlçemizin yanı sıra, çevre il ve ilçelerden gelen yaklaşık 5 bin kişi 2 ay boyunca patates tarlalarında çalışıyor, evlerinin geçimini böyle sağlıyor. Bundan dolayı hem istihdamı artırıcı hem de ekonomik olarak düşünecek olursak patates üreticilerinin ciddi bir şekilde desteklenmesi gerekiyor" diye konuştu.

 

iha
Yayın Tarihi : 2 Kasım 2007 Cuma 13:02:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?