6
Mayıs
2024
Pazertesi
BİTLİS

Patateste çiçekleme dönemi başladı

Bitlis'in Ahlat ilçesinde yaklaşık 20 bin dekar alana ekilen patateste çiçekleme döneminin başladığı, ürünün verimi açısından bu dönemin en hassas ve en çok bakım gerektiren bir evre olduğu kaydedildi.


Ahlat Ziraat Odası Başkanı Necat Demirden ile odaya bağlı ziraat mühendisleri patates tarlalarını gezerek, üründeki gelişmeleri kontrol ettiler. Yapılan incelemelerde patateslerin gerek çiçek döneminin gerekse yumrularının normal seyrinde geliştiği belirlendi.

AHZO Ziraat mühendislerinden Duygu Alpaslan, patatesin fazla bakım isteyen bir bitki olduğunu belirterek, en fazla suya ihtiyaç duyduğu devrenin çiçeklenmeden 20 gün önce başlayan ve yumru yapmaya başladığı zamana kadar devam eden devre olduğunu anlattı.

Alpaslan "Sulama yeterli ve düzenli yapılmadığı taktirde, başta verim kaybı olmak üzere, memeli ve çatlak yumrular, yumru içinde kararmalar ve boşluklar ortaya çıkar. Yumru oluşumundan sonraki, yani yumruların şişmeye başladığı devrede bitkinin çok miktarda suya ihtiyacı bulunmaktadır. Bu devreden itibaren 4-6 gün arayla su verilmesi gerekir. Hasattan 15-20 gün önce, yumruların olgunlaşması ve kabukların pişkinleşmesi için su kesilir. Sökümden 2 gün önce hasatta kolaylık sağlamak için su verilebilir" dedi.


AHZO Başkanı Necat Demirden ise, bu yıl bölgede 20 bin dekar alana patates ekildiğini hatırlatarak, yaklaşık 100 ila 120 bin ton patates ürünü elde etmeyi hedeflediklerini söyledi.

İlçede yaklaşık 500 ailenin patates ekerek geçimini sağlamakta olduğunu belirten Demirden; "Eylül-Ekim ayları arasında patates sökümüne başlanacak. Hem ülke hem de bölge ekonomisine Ahlat çiftçisi önemli katkı sağlıyor. Biz kaliteli tohum ile birlikte, kaliteli üretim yaparak Türkiye'nin en iyi yemeklik patatesini üretmeye devam ediyoruz" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 30 Temmuz 2007 Pazartesi 11:32:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?