6
Mayıs
2024
Pazertesi
BİTLİS

Sivil toplum örgütlerinden ortak çağrı

Bitlis'te bulunan bazı sivil toplum örgütleri ile siyasi parti temsilcileri, son günlerde yaşanan gerginliğin diyalog eksikliğinden kaynaklandığını ve bunun da ancak demokrasi çerçevesinde giderilebileceğini ifade etti. 

Bitlis'teki sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yaşanan gerginliği değerlendirdi. Yaşanan gerginliğin altında diyalog eksikliğinden kaynaklandığını belirten Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Tezcan, "Ülkenin huzurlu geleceği için diyalog şart. Cumhuriyetin demokrasiden ayrı düşünmek yanlıştır. Küresel olarak aktif bir rol oynayan bir ülkenin demokrasiden şaşmaması lazım. Türkiye'nin çekişmeleri bırakıp, dünyanın 10 büyük ülkesi arasına nasıl gireceğini tartışmalı. 

Bugünlerde bütün kesimlerin sağduyulu davranması gerekir. Bu konunun muhatapları oturup bir an önce görüşmeli ve ülkeyi bu gergin havadan kurtarmalıdır. Altını çizerek söylüyorum. Tek çözüm demokrasidir" dedi. 

Bitlis Sanayici ve İşadamları Derneği (BİSAD) Başkanı Ayetullah Şimşek ise, son yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, benzer seçimlerde olmayan ve aranmayan bir kural arandığını belirterek, "Bunun sonucunda seçim, Anayasa Mahkemesi'ne taşındı. Yaşanan bu son olaylar, halkın güveninde sarsılmalara, ekonomideki sarsılmalara neden oldu. 11. Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül, birleştirici, bütünleştirici ve bütün toplumu kucaklayıcı bir isim. Bizim temennimiz, bundan önce hangi kurallar göz önünde tutularak
cumhurbaşkanı seçilmişse, aynı kurallar doğrultusunda 11. Cumhurbaşkanı'nın da seçilmesi ve ülkemizin bir an önce bu belirsizlik atmosferden kurtarılmasıdır. Çünkü belirsizlik atmosferi, hem ekonomimize hem de sosyal dokumuza zarar veriyor. Bu bağlamda başta aziz milletimizin vekilleri olmak üzere, herkesi sorumluluğunu bilerek hareket etmeye davet ediyoruz" diye konuştu. 

Anavatan Partisi İl Başkanı Teter Erdil de, bu gergin havanın ancak erken seçimle giderilebileceğini ifade ederek, "Tek çözüm erken seçim. Aslında bizim görüşümüz cumhurbaşkanını halkın seçmesidir ve en güzeli de budur. Ama bu olmazsa, erken seçime gidilir ve yeni meclis cumhurbaşkanını seçer" şeklinde konuştu. 

AK Parti İl Başkanı Burhan Aksoy ise, "Başbakanımız büyük bir fedakarlık yapıp Abdullah Gül'ü aday göstermiştir. Ancak seçimler Anayasa Mahkemesi'ne taşınmıştır. Anayasa Mahkemesi'nin vereceği karara uygun olarak hareket edilecektir" ifadesinde bulundu.
İHA
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2007 Salı 16:00:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?