6
Mayıs
2024
Pazertesi
BİTLİS

Tarihi evler bir bir yok oluyor

Bitlis'te bulunan tescilli evlerin bir bir yok olup gitmemesine tepki gösteren vatandaşlar, mirasçıların çok olmasından dolayı onarım için verilen hibe yardımlarından faydalanan olmadığını söylediler.

Tarihi evlerinin yıkılmaya başladığını belirten 80 yaşındaki Feyriye Erdemoğlu, bunu kimsenin engellemediğini söyledi. Maddi durumlarının iyi olmamasından dolayı tescilli olan evlerini onaramadıklarını belirten Erdemoğlu, "Evimiz 150 yıllıktır. Bu evde dedem, babam, ben ve çocuklarım oturduk. Her köşesinde hatıralarımız var. İlk yapıldığında tek katlı olan evimize ilerleyen yıllarda bir kat daha attık. Tamamı taş olan bu evin bakımı çok zor. Ekonomik zorluklardan dolayı da evin tamiratını yaptıramadık. Bu yüzden tarihi evimiz gözlerimizin önünde yıkılmaya başladı" dedi.

Bitlis'teki tarihi evlerin mirasçılarının oldukça çok olmasından dolayı onarım için verilen hibe yardımından faydalanamadıklarını belirten Erdemoğlu, "Evlerimiz çok eski. Bu nedenle bu evlerin 100'den fazla hissedarı var. Ev tescilli olduğundan devletin izni olmadan onaramıyoruz. Devlet bize onarmamız için proje karşılığında hibe yoluyla para veriyor. Ancak hissedarların çok olmasından dolayı bu hibelerden faydalanamıyoruz. Tarihi evlerin çoğu aynı sorunu yaşıyor. Bu nedenle tarihi evler bir bir yok oluyor" ifadelerini kullandı.

Bitlis Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri ise Bitlis'teki tarihi evlerin yaşatılması için ellerinden geleni yaptıklarını belirttiler. Birçok ev sahibine ulaşmakta büyük sıkıntı çektiklerini aktaran yetkililer, "Memurun kendisine ulaşmaya çalıştığını duyan vatandaşta bir tedirginlik oluyor. Tarihi ve kültürel varlıkların korunmasına ilişkin kanun gereği Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca bir proje hazırlandı. Proje kapsamında evlerde incelemeler ve ön bilgiler yapıldıktan sonra evlerin ihtiyacına göre gerek proje yardımı gerekse de yapı yardımı yapılmakta. Ancak ev hissedarlarının birçoğu il dışında bulunmasından dolayı bu projeyi kullanamıyoruz" dediler.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2007 Perşembe 17:26:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Yasin YILDIZLI IP: 85.98.26.xxx Tarih : 29.12.2007 22:30:46

Aynı sorunu bizde yaşamaktayız.Üstelik bizim evin konumu insanlara zarar verecek duruma gelmniştir.Evimizin büyük bir kısmı yıkılmış durumda Hersan mahallesi kurubulak semtinde bulunan evimiz yol kenarın da olduğu için büyük tehlike oluşturmaktadır.Belediye başkanlığına mürecaat ettiğimiz halde hiç bir önlem alınmadı,sizden ricam kültür müdürlüğümüzce olaya el atılması ve en azından insanlara zarar verecek kısımların kısmende olsa onarımının yapılabilmesini sağlamalarıdır.