6
Mayıs
2024
Pazertesi
BİTLİS

Tarım işçilerinin ekmek mücadelesi

Bitlis'in Ahlat ilçesine çevre il ve ilçelerden aileleri ile birlikte gelen tarım işçileri, zor koşullarda ekmeklerini kazanırken, tek lükslerinin sacda yapılan sıcak ekmek ile gece çadırlarında radyodan dinledikleri akşam haberleri olduğunu söylüyorlar.


Aileleri ile birlikte tarlalarda çalışan tarım işçileri, derme çapma kurdukları çadırlarda zorlu hayat mücadelesi sağlayarak güç ve sağlıksız koşullarda hayat mücadelesi veriyor. Söküm zamanı başlamadığı için şimdilik sadece çapa yaptıklarını anlatan çiftçiler, bu zamanı dört gözle beklediklerini belirtiyor. Çünkü şimdi işlerinin en sönük zamanı olduğunu bilen bayan işçiler, boş zamanlarında el işi yapıyorlar
İlçeye patates ve pancar tarlalarında çalışmak için ailesi ile birlikte Siirt'ten geldiklerini belirten Yunus Baran (52), tarlalarda çapadan, söküme tüm işleri belli aralıklarla yaptıklarını anlatarak; "Her yıl patates, pancar sökümü ve çapa yapılması için ailece buraya geliyoruz. Suyu dereden alıp, çamaşırlarımızı leğenlerde yıkıyoruz. Hamuru yoğurup ekmeği açık havada sacda yapıyoruz. Kadınlarımız gündüz çapada akşamları ise bir yandan el işi ve çeyizliklerini yaparken öte yandan çalı çırpı toplayıp ateş yakarak karnımızı doyuracak yemek hazırlıyor. Tarladan geldikten sonra çadırımıza girer, bir sigara tüttürürken radyoda haberleri dinledik mi, o zaman keyfimize diyecek yo. Çünkü başka da yapacak işimiz yok" dedi.


Öte yandan tarım alanları, işçilerinin zorlu yaşamlarını belgelemek isteyen gazetecilerin akınına uğruyor. Gazeteciler ise tarım alanlarındaki işçilerinin zorlu yaşamlarını belgelemek için bol bol fotoğraf çekiyorlar.

iha
Yayın Tarihi : 2 Ağustos 2007 Perşembe 01:13:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?