6
Mayıs
2024
Pazertesi
BİTLİS

Tatbikatta dehşet anları

Bitlis’in Ahlat ilçesinde Çok Programlı Lise'nin bahçesindeki yangın tatbikatı sırasında tiner tenekesinin patlaması sonucu ağır yaralanan Onur Zeki Akgün’ün yanma anı güvenlik kameralarına yansıdı.

Alev topuna dönen lise öğrencisi kendisini söndürmek için okulun tuvaletine doğru koşturmaya başlarken, korkunç ana tanıklık eden diğer öğrenciler ise yanan Onur’u korku dolu gözlerle izledi. Hastanede bir süre tedavi gören 17 yaşındaki Onur, doktorların müdahalesine rağmen hayatını kaybetmişti.

Geçtiğimiz yıl Çok Programlı Lise'nin bahçesinde Milli Eğitim Müdürlüğü’nün göndermiş olduğu yangın genelgesi kapsamında yangın tatbikatı yapıldı. Bu sırada okul bahçesine toplanan tahtaları öğretmen ve okul yöneticileri tiner dökerek tutuşturdu. Ancak yangın sönmek üzereyken öğretmenlerden biri okulda yangın tatbikatı yapıldığına ilişkin fotoğraf çekmediklerini söyleyince sönmek üzere olan ateşi tekrardan alevlendirmek istediler.

Bu sırada öğretmenlerden birisi öğrencilerden birisine okul deposundaki tiner tenekesini getirmesini istedi. Depodan tineri aldıktan sonra yangın tatbikatına gelen öğrenci tineri öğretmeninin yanına getirdi. Bu esnada öğretmen öğrencisine tineri ateşin üzerine dökmesini istedi. Öğretmenin talimatıyla ateşin üzerine 18 kiloluk tiner tenekesinin dökülmesiyle birlikte ortalık bir anda savaş alanına döndü. Tiner tenekesinin patlamasıyla birlikte öğrencilerden G.Ç. ve Onur Zeki Akgün alev topuna döndü. Bu sırada yangın tatbikatını izleyen diğer öğrenci ve öğretmenler sağa sola koşturmaya başladı. Alev topuna dönen Onur Zeki Akgün ise alevler arasında okulun içine koşturmaya başladı. Akgün’ün alevli halini gören bir öğretmen ve öğrenciler ise okulun duvarında asılı olan ve boş olduğu iddia edilen yangın tüpüyle birlikte yanan öğrencinin peşinden koştu. Okulun lavabosuna girerek kendisini söndürmeye çalışan Akgün’ün her yeri yanarken, okul yöneticilerinin yanan öğrenciyi yürüterek dışarı çıkarmaları dikkat çekti.

TATBİKAT YERİNE AMBULANS VE İTFAİYE İSTENMEDİ

Okul bahçesinde yapılan yangın tatbikatı öncesinde olay yerinde bulunması gereken ambulans ve itfaiye okul yöneticileri tarafından yetkili makamlardan talep edilmedi. Hiçbir önlemin alınmadığı tatbikatta 11 öğrenci yaralanırken, bu öğrencilerden G.Ç. ve Onur Zeki Akgün ağır yaralandı. İlk müdahalesi Ahlat Devlet Hastanesi’nde yapılan Akgün, buradan Batman Devlet Hastanesi’ne, ardından Sağlık Bakanlığı’na ait ambulans uçakla Kocaeli Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi. Akgün, burada yanık ünitesi yoğun bakımına alındı. Ancak tedaviye başta olumlu cevap verip 89 gün sonra yürümeye başlayan
Onur Zeki Akgün bir süre sonra hayatını kaybetti.

DEHŞET ANININ GÖRÜNTÜLERİ ORTAYA ÇIKTI

Onur Zeki Akgün'ün ölümüne sebep olan yangının ardından güvenlik kamerasına yansıyan görüntülere İhlas Haber Ajansı ulaştı. Okulun bahçesindeki görüntülerde alev topuna dönen Onur Zeki Akgün yürüyerek koşturuyor. Panikle okulun içine giren Akgün, daha sonra tuvalete yöneliyor. Akgün'ün üzerine tuvalette su dökülerek yangın söndürülüyor. Daha sonra ise hastaneye kaldırılıyor. 89 günlük yoğun bakım tedavisinin ardından Kocaeli'deki hastanede yürümeye başlayan Onur, yanık ünitesinde normal tedavisi sürerken hayatını kaybetmişti.

OKUL YÖNETİCİLERİ SORUMLULUĞU ÜSTLENMEDİLER

Akgün’ün hayatını kaybetmesinin ardından Bitlis Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada haklarında dava açılan öğretmen ve okul müdürleri birbirlerini suçladı. Okul Müdürü H.E. olay esnasında yetkiyi Müdür Yardımcısı S.A.’ya devrettiğini ve olayın sorumlusunun yardımcısı olduğunu söyledi. Okul Müdür Yardımcısı ise, müdürün üzerine attığı suçlamayı kabul etmedi ve deponun anahtarının zaten kendisinde olmadığını belirtti. Duruşmada okul yöneticilerinden M.N.D.’nin tatbikat esnasında imza yetkisinin okul müdürü H.E.’de olduğunu ve kendisinin üzerine atılı suçlamaları kabul etmediği öğrenildi. Öğretmenlerden G.K. ise öğrenci G.Ç.’ye ateşin üzerine tinerin dökülmesi yönünde talimat vermediğini savundu. Yangın tatbikatında sorumlu olan öğretmenlerden C.S. ise olayla ilgili bir alakasının bulunmadığını ifade etti. Sanık avukatları, mahkeme heyetinden kusur tespitinin yapılması için bilirkişi heyetinin oluşturulmasını talep ettiler. Mahkeme heyetinin verdiği ara kararda dosyanın Ankara Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine karar verdi. Sivil savunma uzmanı ve hukukçulardan oluşan 3 kişilik heyet yangın tatbikatı esnasında kusuru olanları tespit edecek.

iha
Yayın Tarihi : 30 Mart 2013 Cumartesi 10:38:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?