6
Mayıs
2024
Pazertesi
BİTLİS

Tatvan'da esrarengiz duman...

Bitlis'in Tatvan ilçesinde Van Gölü Feribot İşletmesinin yakınındaki bir mağaradan yükselen duman endişe yarattı.
Tatvan Belediye Başkan Vekili Ferit Kiler, bugün öğleden sonra kendilerini arayan Feribot İşletme Müdürlüğü yetkililerinin bir mağaradan duman çıktığını bildirdiklerini belirterek, şunları söyledi:

''Bu duyum üzerine itfaiye ekibini yanımıza alarak, dumanın yükseldiği mağaraya gittik. Mağaraya bir süre su sıktıktan sonra dumanın azaldığını görünce oradan ayrıldık. Bunun oyun amacıyla mağarada ateş yakan çocukların işi olacağını düşündük. Ancak duman gece de devam edince, olayın farklı bir boyutunun olabileceği ihtimalini ele alarak olay yerine ilçedeki jeoloji mühendislerinden birinin gitmesini uygun bulduk. Çünkü Doğu Anadolu fay hattının o bölgeden Van'a doğru uzandığı söyleniyor.''

Mağaradaki taşların arasından dumanların yükseldiğini belirten Kiler, bu dumanların devam etmesi halinde yarın il dışından uzmanları ilçeye getirerek ciddi bir inceleme yaptıracaklarını bildirdi.

Dumanların çıktığı yerde incelemelerde bulunan Jeoloji Mühendisi Suat Başar ise şunları bilgileri verdi:

''Burada yer altı hareketi olma ihtimali var. Gazlar yer altından zayıf noktalardan çıkar. Radon gazı olma ihtimali var. Radon gazı olup olmamasının kesinleşmesi için, gaz ölçümleri olması lazım. Gazların çıktığı yerlerde mutlaka deprem olacak diye bir şey yok. Ama bir öncü haber olma ihtimali de var. Yarın uzmanların burada detaylı bir şekilde inceleme yapması gerekir. Çünkü Nemrut dağından Van Gölüne giden bir fay hattının olduğunu biliyoruz. Bu konuda detaylı bir araştırma da yapılmamış.''

Tatvan Feribot İşletme Müdürü Şükrü Çelikyürek de müdürlüğün üst tarafında bulunan bir mağaradan öğleden sonra dumanların çıkmaya başladığını söyledi.

Çelikyürek, ''Burada görevli personelimiz bize haber verdi. Belediyeden itfaiye ekipleri gelerek mağaraya su sıktı. Ama dumanlar aralıklı olarak çıkmaya devam ediyor. Bazen dumanlar adete büyük bir yangından çıkan duman gibi etrafa yayılıyor'' dedi.

Zaman
Yayın Tarihi : 6 Aralık 2007 Perşembe 05:41:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?