6
Mayıs
2024
Pazertesi
BİTLİS

Türkiye'nin en kaliteli patatesi Ahlat'ta

Bitlis'in Ahlat ilçesinde 20 bin dekar alana ekilen patates tohumundan yaklaşık 100 bin tonluk ürün bekleniyor.

Ahlat çiftçisinin, ürettiği patatesle ilçe ve ülke ekonomisine önemli katkı sağladığını belirten Ahlat Ziraat Odası Başkanı Necat Demirden, ülke ihtiyacının yüzde 10'luk bölümünü karşıladıklarını anlattı. Demirden, "Ahlatlı patates üreticileri, ülke ekonomisine yaklaşık 35 milyon YTL katkı sağlamaktadır. Biz de oda olarak yaklaşık bir yıldır çiftçi eğitimleriyle Ahlat çiftçisini desteklemeye çalıştık. Ahlat patatesi markalaşma yolundadır" dedi.

Patatesin ilçe için önemli bir tarım girdisi olduğunu belirten patates üreticisi Sinan Azap ise, Türkiye'nin en iyi yemeklik patatesinin Ahlat toraklarında yetiştiğini, bu yıl tam zamanında ekime başladıklarını söyledi. Tarım girdilerinin pahalı olduğu belirten Azap, "İlçede yüzlerce aile patates ekiyor. Hem aile hem de ülke ekonomisine önemli katkı sağlıyor. Küçük aile işletmeleri burada çok ön planda olmasına rağmen, tarım girdilerinin çok pahalı olması bizleri zor durumda bırakıyor. Gübre ve mazot pahalı ama, emeğimiz çok ucuz. 1992 yılına kadar çiftçilerimiz pancar, fasulye ekerdi. Şimdi tamamen patatesi yöneldik. Yani ekimin oldukça yaygınlaşması, sulama alanın genişlemesi, vatandaşı daha fazla patates ekimine yöneltti. Patates çiftçilerinin devlet tarafından daha fazla desteklenmesi gerekiyor" diye konuştu

iha
Yayın Tarihi : 9 Haziran 2007 Cumartesi 13:56:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Zafer ATEŞ IP: 88.230.68.xxx Tarih : 30.06.2007 10:52:01
Ahlat patatesi üretilmesine üretiliyor ama dayanıklığı yıl içinde ömrü çok kısa sürüyor.Yazının başlığını da bilmeyene yutturursunuz. NİĞDE ve Nevşehir patatesleri varken Ahlat patatesinin kalitesini Türkiye'de ne kadar vatandaş bilir bir araştıralım ?