7
Mayıs
2024
Salı
BİTLİS

Zeynep'in okuma azmi

Bitlis'te bir gözünü kaybeden ve diğer gözünü de tedavi edilmez ise tamamen kaybedecek olan 10 yaşındaki Zeynep Demir, doktorların karşı çıkmasına rağmen eğitimine devam ediyor.

4 yaşında sobaya çarpması sonucu bir gözünü kaybeden Değirmenaltı İlköğretim Okulu 5. sınıf öğrencisi Zeynep, diğer gözünün de yavaş yavaş kaybediyor. Doktorların, 'Göz nakli yapılamazsa diğer gözünü de kaybeder. Ya göz nakli yapılsın, ya da okulu bıraksın' demesine rağmen minik Zeynep, yine de okuluna devam edeceğini belirtti. Okumakta zorlandığını ifade eden Zeynep, buna rağmen tek isteğinin eğitimini tamamlamak istediğini ifade etti. Hedefinin doktor olup fakir insanlara yardım etmek olduğunu söyleyen Zeynep, "Ne olursa olsun ben okulumu bırakmayacağım. Okuyup doktor olacağım. Benim durumunda olan herkese yardım edeceğim. Gözlerimi bile kaybedersem görme engellilere ait okullar var. Oraya gideceğim. Yine de okuyacağım. Babam beni okuldan çıkarmak için uğraşmasın" dedi.

Gazetecilerden yardım da isteyen minik kız "Babama 'Beni okuldan çıkarma' diyorum. Yine beni çıkarmak için uğraşıyor. Bir de siz söyleyin, belki sizi dinler. Benim okumama karışmasın. Ben de okurum hem aileme bakarım hem de durumu iyi olmayan ailelere yardımcı olurum" diyo konuştu.

Baba Mehmet Demir ise çiftçilik yaparak 10 nüfusu geçindirmek zorunda olduğunu belirtti. Maddi imkansızlıklar nedeniyle kızını tedavi ettiremediğini belirten baba Demir, "Köyde çiftçilik yapıp ailemin geçimini sağlamaya çalışıyorum. 2 odalı bir evde yaşıyoruz. Maddi durumum iyi değil. Kızım Zeynep 4 yaşında sobaya çarptı ve o günden beri bir gözünü tamamen kaybetti. Kızımı göz ameliyatı için Ankara ve Van'daki hastanelere götürdüm o zamanlar eğer hemen müdahale edilebilseydi ameliyatla düzelirdi. Fakat maddi durumuz iyi olmadığı için o zamanlar ameliyat yaptıramadık. Zaman geçtiği için kızımın gözü artık tedavi edilemez hale geldi. 3 ay önce bir daha Ankara götürdüm, fakat gözün artık ameliyatla düzelemeyeceğini söylediler. Bize düzelmesi için göz nakli gerekiyormuş. Ancak nakil göz de çok pahalı bir ameliyat. Gücüm yaptırmaya yetmedi. Kızım okumayı çok sevdiği için derslerine çalışmak için diğer gözü çok yoruyor. Okuduğu kitaplardan ve yazdığı yazılardan dolayı sağlam olan gözünde de şuan yüzde 50 kadar kayıp oluşmuş. Göz doktoruna götürdüğümüzde doktor 'Ya nakil yaptırıp kurtarın her iki gözünü, ya da bu kızı okuldan alın okumasın. Yoksa gören gözünü de tamamını kaybedecek' dedi. Eve gelip eşimle konuştum, bu durumu duyan kızım 2 gün boyunca hiç yemek yemedi ve bizimle konuşmadı. Dayanamadık yine okula gitmesine izin verdik. Ama diğer gözünü de kaybetmesi pek fazla sürmeyecek. Onu da kaybedip tamamen karanlığa gömülecek. Çaresiziz ne yapacağımı bilmiyorum" dedi.

Talihsiz Zeynep'in arkadaşları ve diğer öğretmenleri tarafından çok sevildiğini söyleyen sınıf öğretmeni Murat Kırhan, "Zeynep sınıf birincisi. Gözüne rağmen o kadar çalıyor ki, şuan sınıfın en iyi öğrencisi. Gözü dolayısıyla fazla yormak istemiyorum. Fakat sen kitap okuma ya da arkadaşlarına ödev verip kendisine vermediğimizde çok üzülüyor. İnadına arkadaşlarının yaptıklarının hepsini aynen yapıyor. Zeynep hala 10 yaşında belki çoğu şeyin farkında değil. Ama büyünce bence hayatı kararacak. Eğer Zeynep'e el uzatılsa inanıyorum ki okuyup çok güzel yerlere gelecektir" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2007 Çarşamba 17:36:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
kadir IP: 85.98.46.xxx Tarih : 25.11.2007 20:22:19

millieğitim ne iş görüyo bakanlıkla bi iletişime geçilsin o kadar kız öğrenci okutmaya çalışıyolar bir öğrencinin gözlerine mi çare bulamıyolar mı bence devlet uğraşırsa böle iyi bir öğrenci ile her halukarda bu öğrenciyi eski sağlığına bi nebzede olsa kavuşturabilirler .okuldan alınsın diyolar neden peki bu kadar kız öğrenciyi eğitime kzandırmaya çalışıyolar.