22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİVRİCE - ELAZIĞ
Belediye Sayfaları

Işıkara'ya göre deprem 'olağan'

Türkiye Kızılay Derneği Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, “5 ile 5.9 büyüklüğü arasındaki depremler tüm ülkeyi kapsayacak şekilde bir buçuk, iki ayda bir olabilir” dedi.

Dün meydana gelen depremin ardından Elazığ'a gelerek Sivrice ve Maden ilçelerinde incelemelerde bulunan Işıkara, sorularını yanıtladı. Türkiye'nin en önemli fay hatlarının Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu fay zonları olduğunu ifade eden Işıkara, “Elazığ ve çevresindeki il ve ilçeler bu zon üzerinde bulunuyor. 5.9 büyüklüğündeki deprem, Türkiye'nin olağan bir deprem aktivitesidir” dedi.

'Deprem olacak mı?' sorusu yerine 'Deprem olacak' gerçeğinin kabul edilerek, depremden korunma bilincinin yaygınlaştırılması gerektiğini belirten Işıkara, şöyle konuştu:

“Türkiye'nin olağan deprem gerçeği dediğim zaman 5 ile 5.9 büyüklüğü arasındaki depremler tüm ülkemizi kapsayacak şekilde bir buçuk iki ayda bir olabilir. Bu tarihin üzerine 45-50 gün koyun göreceksiniz ki bu büyüklükteki bir deprem ülkemizin herhangi bir yerinde olacaktır. 6 ile 6.9 büyüklükleri arasında yılda bir kere, 5-6 yıl aralıklarla da 7'nin üzerinde deprem olmakta” dedi.

Depremin büyüklüğü ne olursa olsun depremden korunmanın mümkün olduğunu, bunun için depremden korunma bilincinin yaygınlaştırılması gerektiğini vurgulayan Işıkara, şöyle devam etti:

“Yani 'Bu deprem şu fayı tetikledi, fay şöyle hareket etti' bunlar önemli değil. Toplum için önemli olan 'Ben depreme ne kadar hazırım?, depremden korunma bilincine sahip miyim? sorusu... Dere yatağına ev yaparsanız, sel alır götürürse bunun sorumlusu kim? Türkiye bir deprem ülkesidir. Nereye giderseniz gidin, mutlaka deprem üreten bir fayla yan yanasınız. Eğer siz o fayı yok sayıp yapılaşmanızı ona göre yapmazsanız, o zaman deprem o evi alaşağı eder.”

“YEREL YÖNETİCİLERE BÜYÜK SORUMLULUK DÜŞÜYOR”

Işıkara, toplumun depremden olumsuz etkilenmemesi için yerel yöneticilere büyük sorumluluk düştüğünü söyledi.
İnsanların ev yaparken deprem güvenliğine dikkat etmesi gerektiğini ifade eden Işıkara, “Kötü yapılaşmalara da yerel yönetimlerin hizmet götürmesi yanlış. Belediyelerin yapı denetimi konusunda tavizsiz çalışması gerekiyor. Yerel yöneticilere her zaman söylediğim bir şey var. Oy kaybedin ama sakın ha can kaybetmeyin” dedi.

MORTAGAGE SİSTEMİ

Işıkara, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Rehabilitasyon Projesinden bahsedildiğini, bu kapsamda bu bölgelere yönelik yöre halkının benimseyeceği deprem güvenli yapılaşmaya mutlaka geçilmesi gerektiğini kaydetti.

Türkiye'de şu anda mortagage sisteminin gündemde olduğunu anlatan Işıkara, ”Devletin eliyle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik böyle bir sistemin getirilmesi lazım. Devlet ev yapsın demiyorum. Vatandaşlarımıza bir model benimsesin. Bu modelde deprem güvenliği olsun. Ondan sonra bunu vatandaşlarımıza verelim. Vatandaşımız da devlete küçük küçük dilimlerle bedelini ödesin. Yörenin buna ihtiyacı var” diye konuştu.
A.A.
Yayın Tarihi : 22 Şubat 2007 Perşembe 15:15:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?