4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZİNCAN

"Toprağın verimliliği azalır"

Erzincan Tarım İl Müdürlüğü tarafından, anız yakmamaları konusunda çiftçiler uyarıldı. 

Anız yakmanın toprağı çölleştirdiğini ve topraktaki birçok mikroorganizmanın da yok olduğunu söyleyen Erzincan Tarım İl Müdürü Abdulbaki Şahin, anız yakıldığında toprak yüzeyinde aşırı dereceye ulaşan bir sıcaklık oluştuğunu belirterek; "Anızların yakılması sonucu toprak verimliliği azalır. Toprak verimliliği, üretimi etkileyen en önemli etkendir. Toprak verimli oldukça, daha sağlıklı ve daha bol üretim yapılır. Her çiftçi toprağının verimli olmasını ister ve bunun gayreti içerisinde bulunur. Bir toprakta ne kadar çok ve çeşitli türde bitkisel ve hayvansal canlı yaşıyorsa, toprağın verimliliği de buna bağlı olarak o derecede yüksek olur" dedi.
 
Anız yakıldığında toprağın yüzeyinde ve 2-3 santimetre derinliğindeki bütün canlıların yok edildiğini vurgulayan Şahin, "Verimli bir toprakta canlıların en yoğun olduğu kısım burasıdır. Anız yakılırken özellikle toprak verimliliğini oluşturan canlılar da önemli miktarda ortadan kalkıyor. Çiftçilerimizin, anız yakılan yerlerde toprağın tekrar eski haline gelmesi için uzun zamana ihtiyaç duyulduğunu bilmesi gerekir" diye konuştu. 

Tarım İl Müdürlüğü olarak anız yakmamaları konusunda çiftçilere ikazda bulunduklarını kaydeden Tarım İl Müdürü Şahin, uyarıları dikkate almayarak anız yakan çiftçilerin tespit edilmeleri halinde haklarında yasal işlem yapılacağını dile getirdi.
.
Yayın Tarihi : 6 Haziran 2006 Salı 11:16:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?