4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZİNCAN

AB Hibe Programı'ndan yararlanılacak

Erzincan Kalkınma Vakfı yöneticisi emekli öğretmen Mahmut Kılıç'ın kendi imkanlarıyla hazırladığı 'Toprağını Tanı' projesi, Yerel Kalkınma Girişimi Hibe Programı kapsamında kabul edildi. 

"Toprağını Tanı" projesi, Erzincan-Erzurum-Bayburt illerinden AB Komisyonu'na gönderilen 360 çalışma arasından önce ilk 20'ye girdi ve daha sonra Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), Merkezi İhale Birimi ve Avrupa Birliği Delegasyonu tarafından yapılan inceleme sonucunda uygun görülerek AB Hibe Programı'ndan yararlanması için onaylandı. 

Bu sayere proje sahibi Kılıç, proje sayesinde Erzincan'lı çiftçilere öncülük ederek, çiftçilere modern tarım tekniklerini öğretecek. Kılıç, Erzincan için bir şeyler yapmanın mutluluğunu yaşadığını belirterek, "Erzincan genelinde çiftçilerimizin yoğun olduğu yerleşim birimlerinden 37 köy ve beldede uygulama yapacağımız proje sayesinde, çiftçilerimize modern tarım teknikleri öğretilecek. Yapılan bu çalışmalar ilimiz çiftçisinin daha iyi şartlarda üretim yapmasına ve bu konuda bilgilendirilmesine yönelik çalışmalardır. Daha sonra yapacağımız yeni projelerle çiftçimizin topraklarını tarlalarının başında analiz etme olanağına kavuşacaklardır" dedi. 

Emekli öğretmen Kılıç, uygulama maliyeti 100 bin Euro olan projenin elde edilecek payından, tam donanımlı gezici tarım tahlil laboratuar özelliği taşıyan analiz aracıyla ekipmanın hazırlanarak köylünün hizmetine sunulacağını vurguladı. 

Kılıç, "Projenin uygulanmasında, Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Tarım İl Müdürlüğü'nde görevli 12 ziraat mühendisi tarafından köylerde organik tarım ve modern tarım konularında eğitim verilecek. İlimizde sıkça gördüğümüz yanlış gübrelemeye son verilecek. Köylülerimizin ahırlarında ya da evlerinde kullandığı katı yakıt atıklarını tarlalarına gübre amaçlı olarak dökmeleri engellenecek. Topraklarının analiz edilmesi sonucunda da daha bilinçli bir şekilde üretim yapmaları sağlanacak. Projemizin geçerlilik kazanması Erzincan adına bizleri mutlu etmiştir. Tarım alanında modern tarıma geçme konusunda çalışmalarımızı en kısa zamanda tamamlayarak projemizi hayata geçireceğiz. Bu çalışmamızda desteğini esirgemeyen Erzin-Vak Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Muzaffer Çakır'a teşekkür ederim" diye konuştu.
.
Yayın Tarihi : 7 Haziran 2006 Çarşamba 14:20:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Dr. Hilmi SEVİNÇ IP: 85.97.130.xxx Tarih : 12.06.2006 15:57:20
Yıl 2001 Milli Prodüktivite Merkezinin yayın organı ANAHTAR dergisi...Ocak 2001 sayı 145 .... Baş sayfada .... LAPTOP BEREKETİ..... Derginin 16 ve 17. sayfaları bu konuya ayrılmıştı. Özeti ...... Samsun Bafra ilçesi Karaburç köyü...... 612 nüfuslu köyün 2000 yılı geliri 7 milyardan 150 milyara çıkmış..... 18 milyar liralık daha az gübre kullanmışlar..... .........ve köye dönüş başlamış. ...........1985-1986 yıllarında Manisa Alaşehir Kavaklıdara kasabasında Köylünün, Toprak analizini yaptırıp Ziraat mühendisleriyle tartıştıklarına şahit olmuştum....... Resmen tartışıyorlardı. Toprak analizi üzerine ..... Sodyum, potasyumdan bahsediyordu köylü.... Tahsil seviyesi Erzincan Köylüsüyle hemen hemen aynıydı....... Bir kere analiz yaptırmış, toprağın istediği gübreyi atmı ve farkını görmüştü.... ve artık inanmış ve neyin ne olduğunu görmüştü..... Artık Erzincan Köylüsü'de Köylülükten Çiftçiliğe geçme aşamasına geliyor...... O günden bu güne, 5 yıldır bu uygulamayı Erzincan'da nasıl yapabiliriz diyordum..... Vakfımızda hazırlanan proje AB den finansını sağlamış ve uygulamaya geçmek üzeredir. -------- Hayırlı olsun --------