4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZİNCAN

Altıntepe'de kazılara devam ediliyor

Erzincan'ın Üzümlü İlçesi sınırlarında Urartu, Bizans ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapan Altıntepe mevkiindeki arkeolojik kazılara bu yıl da devam ediliyor. 

2003 yılında Altıntepe'de başlatılan kazı çalışmalarının bu yılki bölümünü yine Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Karaosmanoğlu başkanlığındaki 20 kişilik ekip gerçekleştiriyor. Kazı ekibinin Altıntepe'nin 3 ayrı noktasında başlattığı çalışmaların geçen yıl kaldığı yerden devam ettiğini belirten Prof. Dr. Karaosmanoğlu, çalışmaların, Altıntepe'nin kuzey batısındaki Urartu dönemine ait yapı ile orta kısmındaki Bizans dönemine ait 18 sütunlu Apadana'da (Kabul Salonu) ve doğu kısmında bulunan ve mozaik zemini hayvan figürleriyle süslü Bizans dönemine ait kilisede sürdürüldüğünü söyledi. 

Altıntepe'nin kuzeybatısındaki Urartu medeniyetine ait taş yapıyla ilgili geçen yıl önemli bir çalışma yaptıklarını anlatan Prof. Dr. Karaosmanoğlu, ayrıca Bizans dönemine ait kilisenin tabanındaki mozaiklerin restorasyonunun yapıldığını, dış etkenlerden korunması için üzerinin kapatıldığını belirterek, önümüzdeki yıllarda mozaiklerin tam korunmasının sağlanması için de ayrıca çalışma yapacaklarını vurguladı. 

Prof. Dr. Mehmet Karaosmanoğlu, 17 Temmuz'da başlayan kazı çalışmalarının yaklaşık 1 ay süreceğini kaydetti. 

İl Kültür ve Turizm Müdürü Metin Çankaya'da yaptığı açıklamada, kazı çalışmalarının tamamlanmasıyla Altıntepe'de geçmişe ait tarihi eserlerin ortaya çıkacağını ve insanların gezip görebileceği bir mekan olacağını belirtti. Altıntepe'nin 60 metre yüksekliğinde doğal bir tepe olduğunu hatırlatan Çankaya, "Burada altın yok. Sadece tarihi yapılar var. Geçmiş zamanlarda bu düşünceyle hareket eden defineciler tarafından yapılan kazılar tarihi dokuya zarar vermiş" dedi. 

Kazı çalışmalarında elde edilen tarihi objelerin önümüzdeki yıllarda açılacak olan Erzincan Müzesi'nde sergilenebileceğini belirten Çankaya, "Bu seneki kazı çalışmalarında ayrıca Altıntepe ve 2 kilometrelik çevresinde yüzey araştırması yapılacak. Bu çalışmayla da çevrenin Altıntepe ile olan tarihsel yapısı, idari bağlantısı tespit edilmeye çalışılacak" diye konuştu
İHA
Yayın Tarihi : 25 Temmuz 2006 Salı 15:25:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?