4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZİNCAN

Çiftçiler ödemede sıkıntı yaşamayacak

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın, tarımsal kooperatiflerin borçlarının faizlerini düşürdüğü belirtildi. Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Erzincan Tarım İl Müdürü Abdulbaki Şahin, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından, Tarımsal amaçlı kooperatiflerin, Bakanlıkça "tahsil oluru" alınan eski borçlarının yeniden yapılandırılarak 5 yıl süreyle taksitlendirilmesine ve vadelerinde ödenen borçların da faiz oranının değiştirilmesine imkan sağlayan yeni bir genelge yayınlandığını ifade etti. 

Genelgenin, kooperatiflerin ve kooperatif ortağı çiftçilerin borçlarını daha kolay ödemesine yardımcı olacağını kaydeden Tarım İl Müdürü Abdulbaki Şahin, açıklamasında şu bilgileri verdi: "Tarımsal Amaçlı Kooperatiflere Kullandırılacak Kredilere İlişkin Yönetmelik ve yürürlükten kalkan mevzuata göre kurulmuş (Mülga) 'tarımsal kooperatiflerin yatırım faaliyetlerine yapılacak devlet yardımı' yönetmeliği hükümlerine göre, Bakanlığımız kaynaklarından kredi alarak ve bu geçici maddelerin yürürlüğe girdiği tarihte yüzde 5'in üzerinde faiz oranı uygulanmış ve halen ödemelerine devam edenlerle borcu muaccel (peşin ödenmesi gereken) hale gelip Bakanlıkça Muacceliyet Oluru (Tahsil Oluru) alınmış Tarımsal Amaçlı Kooperatif ve Ortaklarının Bakanlığımıza ait borçlarının yeniden yapılandırılarak taksitlendirilmesini kapsamaktadır. Geçici maddenin yayımı tarihinde, Bakanlığımızca yüzde 5'in üzerinde faiz işletilen kooperatif ve ortaklara muacceliyete düşmeden sözleşmelerindeki kredinin geri ödeme tablosunda belirlenen taksitlerini vadesinde ödeyenlerin yürürlük tarihi itibariyle, vadelerinin kalan anapara borçlarına yıllık yüzde 5 faiz uygulanacak." 

Uygulamadan yararlanmak için borçluların sözleşmeleri yenilenmesine gerek olmadığını belirten Abdulbaki Şahin açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Geri ödeme tablosundaki yönetmelik değişikliğinden sonraki taksitlerin vadelerinde yer alan faiz kısımları yüzde 5'e göre hesaplanarak ilgili borçlanma sözleşmelerinin geri ödeme tablolarında il müdürlüklerince gerekli düzenlemeler yapılacak ve tasdik edilecek. Tahsilatların takibi de yeni düzenlemeye göre yapılacak. Yürürlük tarihi itibariyle vadesi geçmiş ödemelerde 3 aylık bekleme süresi dikkate alınmayacak ve bu faiz indiriminden yararlanamayacaklar. Ancak kalan vadelerin ödemelerinden yararlanılabilecek. Bu yönetmeliğin yürürlük tarihinden önce borç muaccel hale gelmiş ve haklarında Bakanlığımızca "muacceliyet oluru" alınmış ancak bu borç yönetmeliğin 18. maddesinin (g) bendine göre bakanlığımız oluru ile muacceliyeti kaldırılarak normal vadeye aktarılmış ise bu borca muacceliyet iptal oluru tarihinden sonraki kalan vadeler için yüzde 5 üzerinden faiz tahsil edilecektir. Bu yönetmeliğin yürürlük tarihinden önce vadede takip edilen borca erteleme oluru alınmış ise ödemenin yapılacağı vade tarihi yönetmeliğin yürürlük tarihinden sonra dahi olsa ertelenen faizde bu indirim uygulanmaz." 

Taksitlendirmeden yararlanmak isteyen kooperatiflerin ve üyelerinin, geçici maddenin yayımlandığı 20 Mayıs 2006 tarihinden itibaren 6 ay içerisinde bağlı oldukları Tarım İl Müdürlükleri'ne müracaat ederek, taksitlendirme sözleşmesi düzenleyeceklerini kaydeden Şahin, sürenin uzatılmayacağını, süresi içerisinde yapılmayan başvuruların kabul edilmeyeceğini ifade etti.
.
Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2006 Pazartesi 19:01:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?