3
Mayıs
2024
Cuma
ERZİNCAN

Çil hastalığına karşı mücadele

Erzincan Tarım İl Müdüdrlüğü Bitki Koruma Şube Müdürlüğü'nce kayısı ağaçlarında görülen yaprak delen(Çil) ve Monilya (çiçek hastalığı) hastalıklarına karşı mücadele başlatıldı.

Erzincan Tarım İl Müdür Yardımcısı Osman Çakır, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, Erzincan tarımında meyveciliğin önemli bir yeri olduğunu belirterek, özellikle elma, armut ve kayısı üretiminin geniş bir yer tuttuğunu söyledi. Çakır, zirai mücadele konularında çiftçilerin tekniğe uygun olarak daha düzenli mücadele metotlarının uygulaması için bütün ilçe ve köylerine dağıtılan afiş ve broşürlerin yanısra zaman zaman köylerdeki meyve bahçelerinde kontroller yapılarak çiftçilerin bilgilendirildiğini vurguladı. Çakır," İlimizde kayısı sofralık ve kurutmalık olarak ekonomik öneme haizdir. Kayısı ağaçlarına önemli ölçüde zarar veren yaprak delen(çil) ve monilya(çiçek hastalığı) hastalıları son yıllarda yağışların artmasıyla birlikte hastalık etmenleride artmıştır. Kayısı ağaçlarında bu hastalıklara karşı mücadele edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde büyük oranda verim kayıbıyla kalite düşüklüğüne neden olmaktadır. Lekeler yaprakların delinerek erken dökülmesine ve meyvelerin büyümesini engellediğinden pazar değeri yoktur ve hastalığın verim üzerinde yüzde 30-60 oranında düşüşe neden olduğu belirlenmiştir"dedi. 

Hastalıkla mücadeleye ne zaman başlanılacağı ve nasıl yapılacağı konusuna da değinen Çakır," İlaçlama ilkbahar ve sonbaharda olmak üzere 2 safhada yapılmaktadır. İlkbahar'da çiçek tomurcukları açmadan önce yani pembe çiçek tomurcuğu dönemi yüzde 1'lik bordo bulamacı ve hazır bakırlı ilaçlardan biri ile 100 litre suya 400 gram dozunda kullanılması gerekir. Sonbahar döneminde de kayısı ağaçlarındaki yaprak dökümünden sonra bordo bulamacı yüzde 2'lik veya hazır bakırlı ilaçlardan biriyle 100 litre suya 800 gram dozunda kullanılmalıdır. İlaçlama meyveler kılıftan çıktığı zaman organik preparatlardan herhangi birisi ile 100 litre suya 300 gram dozunda kullanılır"şeklinde konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2006 Cuma 15:40:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?