3
Mayıs
2024
Cuma
ERZİNCAN

Devlet gözetiminde define kazısı

Erzincan merkeze bağlı Gümüştarla Köyü'nde bir grup defineci, Erzurum Müze Müdürlüğü'nden izin alarak, jandarma gözetiminde define kazısı yaptı. 

Gümüştarla Köyü'nün içinde Ermeniler'e ait olduğu tahmin edilen harabe bir binanın bulunduğu alanda hazine olduğunu ileri süren bir grup defineci, köyde kazı yapmak için Erzurum Müze Müdürlüğü'nden izin istedi. Müze yetkililerinin izin vermesi üzerine boş bir arsada iş makinesiyle kazı çalışmaları başlatıldı. Kurtuluş Savaşı yıllarında, bölgede yaşayan Ermenilerin Türkiye'den kaçarken kendilerine ait altın ve değerli eşyaları evlerinin çevresine gömdüğünü düşünen defineceler, aldıkları izinle vakit kaybetmeden bölgede çalışmalara başladı. 

Erzurum Müze Müdürlüğü'nden Arkeolog Harun Küçükkaya, Maliye Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'ndan yetkililerle birlikte jandarmanın gözetiminde kazı çalışmasının yapıldığını ifade ederek, "Kurumumuza yapılan her başvuruyu değerlendiriyoruz. Erzincan'da da böyle bir iddiayla şahıslar gerekli müracaatı yaptılar. Biz de ilk olarak bölge de tarihi eser olup olmadığını inceledik ve kazı çalışması yapılmasına izin verdik. Erzurum Müze Müdürlüğü olarak 30 yılı aşkın Erzurum ve çevresinde onlarca resmi kazı yaptık. Ancak hiç birinde değerli bir şeye rastlayamadık. Ortalama 2 ile 30 bin YTL'ye mal olan bu kazılarda çoğu zaman definecilerin hayalleri suya düşüyor. Ancak biz devlet olarak görevimizi yapıyoruz. Değerli bir eşya çıktığı taktirde bunun yüzde 50'si başvuruda bulunan kişi veya kişelere geri kalan kısım ise devlete kalacak." dedi. 

Sabah saat 10.00'da başlayan ve öğleden sonra 16.00'da tamamlanan 100 metrekarelik alandaki arama çalışmalarında herhangi bir define bulunamadı.
İHA
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2006 Perşembe 18:17:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?