4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZİNCAN

Devlet yaptı ama köylü gelmiyor

Erzincan'ın Çayırlı İlçesi'ne bağlı Çataksu Köyü'nde 1969 yılında sel felaketiyle karşı karşıya kalan köylüler, kendileri için bir süre önce yapımına başlanan konutlara taşınmayacaklarını açıkladı. 

Yaşanan sel felaketi sonrası 16 evde oturulamaz raporu verilmesi sonucu harekete geçen köylüler, o yıllarda köylerinde selden etkilenmeyen alanda kendilerine barınacak başka evler yaptı. 1969 yılında Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü tarafından Çataksu Köyü'nün sel ve heyelan bölgesi olması gerekçesiyle boşaltma kararı alınmıştı. Vatandaşların mağduriyetini gidermek için ise Çayırlı İlçe merkezinde 64 adet konut ihalesini yapılarak bir süre öncede inşaat çalışmalarına başlanmıştı. Atatürk Mahallesi'nde 6 dönümlük bir alanda yapılan konutların her biri bugünkü birim fiyatlarıyla 37 bin YTL mal olacak ve 64 konut için de 2 milyon 400 bin YTL harcama yapılacak.
Çataksu Köyü Muhtarı Osman Koçak, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, köyde 1969 yılında yaşanan sel felaketi sonrası DSİ tarafından yapılan inceleme sonrası 16 adet konutun başka yere taşınmasına karar verildiğini belirtti. 

Koçak, şunları söyledi: 

"Köyümüz sınırları içerisinde bu evlerin yapılabileceği alanlar olmasına rağmen özellikle de ilçe merkezine yapılmasına bir anlam veremedik. Bu evlerde hak sahibi olanlardan kaçının gelip oturacağı konusunda ise bir şey söylemek istemiyorum. Köyümüz ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalı olduğundan vatandaşlarımızın ekili arazileri ve besi hayvanları köyde bulunmaktadır. Kendi imkanlarımızla köyde barınabileceğimiz 100'ün üzerinde ev yapıldı. Sıkıntı yaşadığımız tek konuda köyün boşaltması doğrultusunda verilen karar nedeniyle yeterli hizmeti alamıyoruz. Enerji hatlarının değiştirilmesi için ihalenin yapılmasına rağmen bugüne kadar herhangi bir çalışma yapılmadığı gibi nedeni açıklanmadan da iptal edildi. Kanalizasyon ve içme suyu şebekesi projeleri hazır olmasına rağmen, yıllar önce verilen çürük raporu nedeniyle çalışma yapılmıyor. Geçtiğimiz yıl Afet İşleri Etüt ve Hasar Tespit Dairesi'ne köyün çekilmiş CD ile birlikte dosyayı ilettik. Buradan gelen teknik heyetin yaptığı inceleme sonrasında herhangi bir çürüğe rastlanmadı. 64 hane hak sahibi yapılmış. Peki geride kalanlar ne olacak? 64 kişi hak sahibi olduktan sonra köyün tamamen yıkılacağı söyleniyor. Biz buna karşıyız. İlçeye 30 kilometre uzaklıkta Çataksu köylüleri olarak yetkililerden, köyün yıkımından vazgeçilip diğer insanlarımızın da burada ikamet etmelerinin sağlanmasını ve köyümüze altyapı hizmetlerinin getirilmesini istiyoruz."
İHA
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2006 Pazar 11:54:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?