4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZİNCAN

Erzincanlı sürücülere trafik uyarıları

Trafik Kazalarını Önleme Derneği Erzincan Şube Başkanı Mustafa Taşdemir, sürücüleri özellikle yol yapımının olduğu bölgelerde trafik işaret ve işaretçilerine riayet etmeleri konusunda uyardı. 

Son zamanlar ülke genelinde meydana gelen trafik kazalarına ve kazaların oluş şekillerine dikkati çeken Mustafa Taşdemir, "Aşırı hız, yol yapım çalışmalarındaki trafik işaretlerine uyulmaması, eski lastikler, ıslak yol sürücüler için büyük tehlike arz ediyor" dedi.
Araç takip ve frenleme mesafelerinin de yol, yük ve aracın teknik donanımlarına göre değiştiğini dile getiren Taşdemir, "Kuru asfalt ve düz bir karayolunda ve standart yüklü bir araç 90 kilometre hızla 73 metrede durabilirken, ıslak zeminde bu mesafe 110 metreye kadar çıkabiliyor. O açıdan sürücülerin özellikle yağışlı havalarda yol zeminine, yüklerinin durumuna göre araç kullanmaları büyük önem taşıyor" diye konuştu. 

Zincirleme trafik kazalarının sürücülerin önlerindeki araçları çok yakın takip etmesinden kaynaklandığını dile getiren Taşdemir, "Bu kısa mesafe takiplerinde araçların fren yapamamaları, yapsalar da duramadıkları için kazalar meydana geliyor. Ayrıca gece yolculuklarındaki kaza riski gündüzden daha fazladır. Geceleri kısa farlar 25, uzun farlar ise 100 metrelik bir alanı aydınlatır. Uzun farların teknik kapasitesi, saatte 90 kilometre hızla kuru asfaltta ve düz bir yolda giderken duruş mesafesini gösterir. Böylece riskli durumları önceden görerek gerekli manevraları gerçekleştirmek mümkün olur. Ancak hız 110 kilometreye çıkartılırsa duruş mesafesi uzun farların göstereceği uzaklıktan daha fazla olur. Bu açıdan gece yolculuklarında kaza riski gündüze oranla 3 kat, hızın 110 kilometreye çıkarılması halinde ise 6 kat artar" şeklinde konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 18 Temmuz 2006 Salı 16:30:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?