3
Mayıs
2024
Cuma
ERZİNCAN

Hava kalitesi ölçüm istasyonu

Çevre ve Orman Bakanlığı'nca Erzincan'daki hava kirliliğinin izlenmesi amacıyla Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonu kuruldu. 

Erzincan Çeve ve Orman İl Müdüdrü Zakir Karartı, yaptığı açıklamada, hızlı nüfus artışı ve sanayileşmenin beraberinde getirdiği en önemli çevre sorunlarından birinin hava kirliliği olduğunu belirterek, "Hava kalitesinin doğru bir şekilde tespit edilmesi hem insanların sağlıklı bir çevrede yaşayabilmesi için alınacak tedbirlere ışık tutulması, hem de AB Hava Kalitesi direktiflerinde belirtilen yükümlülüklerin yerine getirilebilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Hava kirliliği modern yaşamın getirdiği en önemli sorunlardan biridir. 

Günümüzde hava kirliliği ölçümü bazı illerde otomotik cihazlarla, bazı illerde yarı otomotik cihazlarla, bazı illerde ise hiç ölçüm yapılmamaktadır. Bu bağlamda hava kirliliğinin yoğun olduğu illerde söz konusu kirliliğin tespitini yapmak amacıyla Türkiye genelinde Hava Kalitesi İzleme ağı kurmayı hedeflemiştir. Bu kapsamda Kükürtdioksit(SO2) ve Partikülmadde (PMIO) kirleticilerini ölçen cihazlardan oluşan hava krliliği ölçüm istasyonu 36 il merekzinde kurulmuştur. Erzincan'daki istasyon tahminen 150.000.YTL'ye mal olacaktır." dedi. 

2007 YILINDA 81 İLDE HAVA KALİTESİ ÖLÇÜM İSTASYONLARI KURULMUŞ OLACAK
Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonlarının yaygınlaştırılması çalışmaları kapsamında Erzincan'ın da içinde bulunduğu 45 ilin daha istasyona kavuşacağını vurgulayan Karatı, şöyle dedi: " 2006 yılında ihalesi yapılan ve halen kuruluş çalışmaları devam eden istasyonlar 2007 yılının ilk aylarında Hava Kalitesi İzleme ağına dahil edilmesi planlanmaktadır. Erzincan'da hava kalitesi ölçüm istasyonu kurulması aşaması tamalanarak faaliyetine başlamıştır. Sistemin önemli bir özelliğide Türkiye'de bir ilk olarak gerçekleştirilen kablosuz bir şekilde GSM modemler kullanılarak GPRS ile illerde bulunan Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonlarından alınan ölçüm verileri Bakanlığımız Çevre Referans Laboratuvarında bulunan merkez bilgisayarda bir data banka toplanarak değerlendirilmesidir. Ayrıca Bakanlığımız AB direktiflerine uyum çevresinde yaptığı çalışmalara paralel olarak ölçüm sonuçlarının güvenlğini sağlayıp elde edilen verileri Avrupa Birliği'ne raporlamayı amaçlamaktadır. İl Çevre Orman Müdürlükleri öümüzdeki kış sezonunda bu yılın verilerine dayanarak kirliliğin azaltılmasına yönelik eylem planı hazırlayarak uygulamaya koyması ve sürekliliği halinde AB sınır değerlerinin yakalanmasında önemli mesafe alınmış olacaktır. Bütün bu tedbirlerin sağlıklı bir şekilde uygulanabilmesi ve hedeflenen sınır değerlerin takibi sağlıklı veri üretimi ile sağlanabilecektir. Hava Kalitesi İzleme ağı bu açıdan önem taşımaktadır."
iha
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2006 Cumartesi 14:32:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?