4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZİNCAN

Kadın ormancıların bilek gücü

Erzincan'da Orman İşletme Müdürlüğü bünyesinde mevsimlik olarak çalışan kadın işçilerin, ormanda erkeklerin bilek gücüyle yapabileceği bütün işleri yapması görenleri şaşırtıyor.
 
Adana'dan gelerek, Erzincan'a 70 kilometre uzaklıktaki Refahiye İlçesi sınırlarında bulunan Dumanlı Dağı ormanlık alanında çalışan kadınlar, erkeklerin yaptığı bütün ağır işleri başarıyla yapıyor. Aralarında bir üniversite mezununun da bulunduğu kadın orman işçilerinin birçoğu eşlerinin bu işte çalışması nedeniyle ormancılık mesleğini tercih ettiğini söylüyor. Ellerindeki motorlu hızarlarla önceden belirlenen ağaçları kesen ve baltalarıyla kabuklarını soyan kadın işçiler, daha sonra yüklemeye hazır hale getirdikleri tomrukları atların yardımıyla yüklemenin yapılacağı alanlara çekiyor. Dumanlı Dağı'na kurdukları çadırlarda yaklaşık 6 ay boyunca aileleriyle birlikte kalarak orman işlerinde çalışan kadınlar, eşleriyle birlikte bu süre içerisinde ortalama 20 bin metreküp kesim yapıyor. 

Ormancılık mesleğini tercih eden kadınların birçoğu mesleklerinin pek kadınlara göre olmadığını ancak hayat şartları yüzünden bu işte çalışmak zorunda kaldıklarını belirtirken, kadın işçilerden üniversite mezunu Saadet Ateş (41), zor olsa da mesleğini severek yaptığını ifade etti. 1987 yılında 19 Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü'nden mezun olan Saadet Ateş, 10 yıldır bu işi yaptığını belirterek, "Bu işte şartlarımız çok zor. Ancak insan hayatında öncelikler var. Mesela geçim mi daha öncelikli yoksa rahatlık mı? Bana sorarsanız geçim daha öncelikli. Her şeyden önemlisi sorumlu olduğumuz çocuklarımız var" diye konuştu. 

Üniversite mezunu olmasıyla ilgili olarak da, eğitimin insanı kendisini yetiştirmesi olarak algıladığını dile getiren Saadet Ateş, "Şartlarımız eğer zorluyorsa insan her ortamda geçimini sağlayabilmelidir" dedi. 

Bazı kadın işçiler ise ormanda zaman zaman ayı ve domuz gibi yaban hayvanlarıyla karşılaştıklarını ifade ederek, her şeye rağmen işlerini yapmak zorunda olduklarını belirtti.
.
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2006 Salı 14:49:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?