4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZİNCAN

Kemaliye'de geleneksel festival başladı

Erzincan'ın Kemaliye İlçesi'nde, 29. Geleneksel Kemaliye Kültür Festivali başladı. Festivale katılan Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, "Türkiye, 2013 yılında dünyanın 10 büyük ekonomisi arasında yerini alacak, 2007 yılı sonunda 250 bin konutu halkımıza dağıtmış olacağız" dedi. 

Festivale, Kemaliyeli olan Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun ile Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan ve AK Parti Erzincan Milletvekili Talip Kaban da katıldı. Festival kapsamında düzenlenen etkinliklere katılan Bakan Coşkun ilk olarak Kemaliye Belediyesi tarafından yaptırılan, Kaymakamlık tarafından 5 bin ağacın dikildiği Taşdibi Mahallesi'nde bulunan 1.5 kilometrelik Mani Yolu'nun açılışını yaptı. Bakan Coşkun açılışın ardından yola asılan manilerden ilkini kendisi okudu ve sırayla yanında bulunanlara manileri tek tek okuttu.
Daha sonra Kemaliye'de Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yapılan 40 konutun anahtar teslim törenine
katılan Bakan Coşkun, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin hak etmediği krizli yılları geride bıraktığını, makroekonomik dengelerin kurulduğunu ve darboğazların aşıldığını belirtti. Bakan Coşkun, "Şimdi sürdürülebilir bir büyüme devam ediyor ve dünyadaki 20 büyük ekonomi arasında Türk ekonomisi 17. sıraya oturduğu bir döneme girdik. Eğer siyasi istikrar ve sosyal barış bozulmazsa, sağlanan bu güven ortamı devam ederse, Türkiye inşallah dokuzuncu 7 yıllık kalkınma planının sonunda 2013 yılında dünyanın 10 büyük ekonomisi arasında yerini alacak. Bu amaçla hükümetin hedefi rahmetli Özal ile başlayan 'güçlü devlet, zengin millet' ilkesine erişmektir. Türk ekonomisinin böyle düzlüğe çıkmasıyla sosyal toplumun gelişmesi daha da hızlanmıştır. Çünkü Türk insanının yapısında sosyal gelişme, ekonomik gelişmenin önünde gitmektedir. Bu büyük bir potansiyeldir. Biz iktidar olduğumuzda 2 milyonun üzerinde birikmiş konut ihtiyacı vardı. Gecekonduları da buna katarsanız 3 milyonu geçen bir ihtiyaç vardı. Toplumun huzuru aileyle başlar. Ailenin huzuru da mekanla başlar. Bu bakımdan 2007 yılı sonunda 250 bin konutu halkımıza dağıtmış olcağız" diye konuştu. 

Konuşmanın ardından Bakan Coşkun ilk anahtarı Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan'ın oğlu Fatih Aktan'a teslim etti. Teslim töreninin ardınan Bakan Coşkun ve beraberindekiler Kemaliyeli işadamı Muhlis Cüher tarafından yaptırılan Mukaddes-Muhlis Cüher İlköğretim Okulu restorasyonu açılışını yaptı. Bakan Coşkun daha sonra eline aldığı mendille halay başına geçerek, çalınan klarnet eşliğinde bir süre halay çekti. Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL Vakfı) tarafından "7 bölge 7 kent" kapsamına dahil ettiği 1999 yılında Mualla Poyraz tarafından Erzincan İl Özel İdaresine bağışlanan Mualla Poyraz Konukevi'nin açılışını da yapan Bakan Coşkun, Mualla Poyraz Konukevi'nin kapısında bulunan tokmakların özelliğini anlattı. Erkekler için bulunan tokmağa "tokkirik" ve kadınlar için bulunan tokmağa ise "şıkkırik" adı verildiğini ifade eden Bakan Coşkun, "Bu sayede kapı çalındığında içerde bulunan kimin geldiğini rahatlıkça anlayabiliyor" diye konuştu. Bakan Coşkun daha sonra Küçük Sanayi Sitesi'ni hizmete açtı.
İHA
Yayın Tarihi : 29 Temmuz 2006 Cumartesi 16:43:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?