4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZİNCAN

Köylülerin gece gece ayı nöbeti

Erzincan'a bağlı Cevizli Köyü'nde ayıların arı kovanlarına zarar vermesinden bıkan köylüler, her gece silahlı nöbet tutuyor. Gece geç saatlere kadar ayıları bekleyen köylüler, silahlarıyla havaya ateş ederek bölgeden uzaklaştırıyorlar. 

Cevizli Köyü'nde son günlerde arı kovanlarına ve meyve bahçelerine zarar veren ayılar, köylüleri kızdırıyor. Köylerinin yakınlarına kadar gelen ayıların kendilerine zarar vermesinden korkan köylüler, ellerine aldıkları tüfeklerle arı kovanlarının başında nöbet tutmaya başladılar. 

Cevizli Köyü'nde 53 yıldır bal üreticiliği yapan 85 yaşındaki Mahmut İçyer, on gün içinde 42 arı kovanının ayılar tarafından parçalandığını, 7 bin YTL zararı olduğunu belirtti. İçyer, ilgili kurumlara defalarca müracaat ettiğini, ancak bir sonuç alamadığını ifade etti. Ayıları öldürmenin yasak, cezasının ise ağır olduğu için elinden hiçbir şey gelmediğini belirten bal üreticisi Mahmut İçyer, "Ayılar bugüne kadar çevrede dolaşır, ama kovanlara çok az zarar verirlerdi. Son zamanlarda Erzincan bölgesinde birçok arıcının kovanları ayılar tarafından dağıtılıyor. Kovanları dağıtan ayılar balları yiyerek, kovanlara da zarar veriyor. Bu da vatandaşların ekmek paralarının elinden alınmasına yol açıyor. Her akşam köyümüzün çevresinde dolaşan ayıların elma ve bal kovanlarına zarar vermemesi için nöbet tutuyoruz. Benim zararımı kim karşılayacak. Ayıları koruyan devlet, neden bizleri korumuyor. Yetkililer bu işe el atmalı." dedi. 

Cevizli Köyü Muhtarı Süleyman Karataş (38) ise ayılardan korunmak için her gece nöbet tutmak zorunda kaldıklarını belirterek şöyle dedi: "Erzincan'da bu yıl meyvenin az olması nedeniyle ayılar aç kalınca her gece kovanlara zarar vermeye başladı. Ayılar koruma altında oldukları için vatandaş olarak bir şey yapamıyoruz. Bu konuda yetkililerden yardım bekliyoruz. Biz emek veriyoruz, onlar gelip balımıza ortak oluyorlar." 

Öte yandan 35 yıldır arı yetiştiriciliği yapan Baki Dağdeviren(45) ise geçtiğimiz yıllarda da ayıların zarar verdiğini, ancak bu yıl zararlarının 3 katına çıktığını ifade eti ve şunları belirtti: "2006 yılı benim gibi üreticilerin zarar yılı olacak. Devlet bir yandan arıcılığı teşvik ediyor, diğer yandan mağduriyetimiz karşısında sessiz kalıyor. Ayılar koruma altında olduğu için herhangi bir müdahale yapamıyoruz. Ayılar, kovanlarımızın başına kadar gelip, gözlerimizin içine baka baka ballarımızı bir güzel yiyor ve kovanlarımızı parçalıyor. Köyde ayılara karşı kovanlarımızı korumak biz de sırayla nöbet tutuyoruz."
İHA
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2006 Cumartesi 17:59:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?