4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZİNCAN

Kretschmer temaslarını sürdürüyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Hansjörg Kretschmer, çeşitli görüşmelerde bulunmak üzere Erzincan'a geldi. 

Erzincan'da dün Valililik ve Belediye Başkanlığı'nı ziyaret eden AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Kretschmer, bugünkü görüşmelerine Erzincan Barosu'yla başladı. Beraberindeki AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu Siyasi İşler Danışmanı Sedef Koray ve tercüman Yeşim Boyalar'la birlikte adliye binasındaki Erzincan Barosu'na gelen Kretschmer, Baro Başkanı Avukat Hamit Sekman tarafından karşılandı. Baro Başkanı Hamit Sekman'ın makamındaki görüşmede ziyaretinin amacıyla ilgili açıklama yapan Kretschmer, Türkiye'deki reformların uygulaması sürecinde bölgesel sorunları ve gelişmeleri yerinde takip ettiklerini belirterek, çoğu kez resmi ağızların anlattıklarıyla yargı mensuplarının anlattıkları arasında biraz farklılıklar olduğunu söyledi. Ziyaretin yaklaşık 45 dakika süren basına kapalı bölümünün ardından bir açıklama yapan Kretschmer, AB Komisyonu Ankara delegasyonu olarak Erzincan'ı ziyaret ettiklerini belirterek, "Bu ziyaretler, Türkiye'nin siyasi reformlarını benimseme ve uygulama sürecinde kat ettiği ilerlemeyi gözlemlemek ve takip etmek, yeni siyasi reformlara, insan haklarına saygıyı, temel özgürlüklere saygıyı, hukukun üstünlüğünü ve demokratik süreçleri içeriyor" dedi. 

Ziyaretleriyle ilgili henüz kesin bir sonuca varmanın çok erken olduğunu dile getiren Kretschmer, "Erzincan'ın ciddi bir sorunu yok gibi görünüyor. Genel olarak yeni hukuki hükümler uygulanıyor" diye konuştu. Reformların uygulanmasının bir süreci gerektirdiğini kaydeden Kretschmer, "Bu süreç zarfından halkın hakları ve özgürlükleri konusundaki duyarlılığının artırılması önemli. Yargı ve güvenlik güçlerinin bu yeni uygulamalara ve yeni kurallara daha fazla uyum sağlaması önem arz ediyor. Genel olarak izlenimlerimin olumlu olduğunu söyleyebilirim" diye belirtti. 

Konuşmasında, Türkiye'de, toplumda kadının statü sorunu olduğunu öne süren Kretschmer, şunları söyledi:
"Bu sadece Erzincan'da değil Türkiye'nin bir çok yerinde görülen bir sorun. Onların aile içi şiddete maruz kaldıklarını görüyoruz. Hukukçulara onların durumunun düzeltmesi için artan sayıda başvuru ve talep geliyor. Bu sebepten dolayı ben de bu hukukçuları bu konuda bir şeyler yapılması için teşvik etmek isterim. Ama bundan daha önemlisi bu konunun temelinde yatan sebeplerin bulunması ve bu sebeplerin ortadan kaldırılmasıdır. Bu durumun daha ziyade eskiden gelen geleneklere dayandığını görüyoruz. Bu sebeple sonuç olarak, sorunun kökeninde yatan sebeplerin ortadan kaldırılması önemlidir. Herkesi ilgilendiren endişe duyduğumuz bir konudur"
Kretschmer, konuşmasının ardından bir gazetecinin nükleer enerji konusundaki tutumu dolayısıyla İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad'ın Almanya'da yapılacak Dünya Kupası karşılaşmalarına çağrılmayacağı yönündeki sorusu üzerine, "Yeni duyduğum bir konu. Bu nedenle yorum yapamam" karşılığını verdi. 

Baro Başkanı Avukat Hamit Sekman, ziyaret sonunda Kretschmer'e Erzincan'a özgü bakır bir tabak hediye etti. Kretschmer, daha sonra Anadolu Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Kültür Vakfı Erzincan Şubesi'ni ziyaret ederek, vakfın Genel Başkanı Ercan Geçmez'le bir süre görüştü. Kretschmer'ın öğleden sonra da Demokratik Toplum Partisi Erzincan İl Başkanlığını ziyaret edeceği bildirildi.
.
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2006 Cuma 17:20:00
Güncelleme :11 Haziran 2006 Pazar 11:41:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?