4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZİNCAN

Öğretmenlere terör brifingi

Erzincan Emniyet Müdürlüğü tarafından düzenlenen toplantıda, ildeki okul idarecileri ve rehber öğretmenler terör örgütlerinin eleman kazanmada kullandıkları metotlar konusunda bilgilendirildi. 

İl Emniyet Müdürlüğü Konferans Salonu'ndan düzenlenen bilgilendirme toplantısına, Vali Ali Güngör'ün yanı sıra Cumhuriyet Başsavcısı Osman Öztürk, İl Emniyet Müdürü Ahmet Çimen ve Belediye Başkan Yardımcısı Seyfullah Kaban ile okul yöneticileri ve rehber öğretmenler katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Emniyet Müdürü Çimen, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün genelgesi doğrultusunda yapılan bilgilendirme toplantılarının, eleman kazanma çabası içinde olan terör örgütlerinin bu çabalarını boşa çıkarma ve toplumun bu konuda bilinçlenmesini sağlamak açısından çok faydalı olduğunu söyledi. 

Daha sonra Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde görevli Başkomiser Atilla Bayram, terör örgütlerinin dünyada ve Türkiye'deki yapılanmalarını, örgütlerin eleman kazanma yöntemlerini, örgüt mensuplarının yaş grubu ve eğitim durumlarına göre oranlamalarını ele aldığı bir sunum yaptı. Sinevizyon eşliğinde yaptığı sunumda, terörizmin özellikle 11 Eylül 2001 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri'ndeki (ABD) Dünya Ticaret Merkezi ile Pentagon'a yapılan terörist saldırılarının ardından küresel bir boyut kazandığını ifade eden Bayram, "Ancak toplumdan topluma ve yıllara göre farklı karakterlere bürünen terör hareketleri, son yıllardaki kadar dehşet ve korku verici olmamıştır" dedi. 

Yapılan araştırmalarda, terör örgütü mensuplarının yüzde 65'inin 14-25 yaş, yüzde 17'sinin 25-30 yaş ve yüzde 18'inin de 30 yaşın üzerinde olduğunun ortaya çıktığını kaydeden Başkomiser Bayram, aynı araştırmaya göre örgüt mensuplarının yüzde 34'ünün lise mezunu ya da öğrencisi, yüzde 30'unun ilkokul mezunu, yüzde 20'sinin yüksekokul mezunu ya da öğrencisi, yüzde 14'ünün ortaokul mezunu olduğunun ve yüzde 2'sinin de okuma yazma bilmediğinin belirlendiğini söyledi. 

Dünyadaki bütün terör örgütlerinin her zaman gençliğin enerjisinden faydalanma çabası içinde olduğunu vurgulayan Bayram, bu sebeple Türkiye'deki terör örgütlerinin de özellikle lise ve üniversite gençlerine yöneldiğini ve bu alandan eleman kazanma çabası içinde olduğunu anlattı. Bayram, "Terör örgütleri, arkadaş ilişiklerini, akraba veya hemşehri ilişkilerini, sosyal ve kültürel etkinlikleri veya etnik kökenleri kullanarak örgüte eleman kazandırmaya çalışıyor. Bir örgüt elemanı silahlı eylemlere başladığı andan itibaren topluma kazandırılması çok zordur. Çünkü beyni yıkanan bu çaresiz insanların belirli aşamalardan geçtikten sonra robotlardan hiçbir farkı kalmıyor" diye konuştu. 

Toplantıda daha sonra Erzincan Üniversitesi, Erzincan Eğitim Fakültesi'nde görevli Uzman Psikolog Danışman Yener Özen, "Terör Örgütlerinin Eleman Temin Etmekte Kullandıkları Metodlar ve Bu Süreçte Öğretmenlere Düşen Görevler" konulu bir konuşma yaptı. Gençlerin başta terör örgütleri olmak üzere başka birçok kötü amaçlı oluşumlara yönelmelerinin çeşitli nedenleri olduğunu ifade eden Özen, bunların başında sosyo-kültürel nedenler, ekonomik nedenler, siyasi nedenler, eğitsel nedenler, dini nedenler ve etnik nedenler geldiğini söyledi. Gençlerin bu gibi nedenlerden dolayı terör örgütlerinin ağına düşmemesi için öğretmenlere ve okul idarecilerine büyük görev ve sorumluluklar düştüğünü dile getiren Özen, "Eğer okulda aşırı disiplin ve baskı uygulanıyorsa, gençlerimizin ergenlik dönemlerinden kaynaklanan problemlerine yardımcı olmak yerine onlara anlayışsız davranılıyorsa bir genç aileden ve okuldan bulamadığı hoşgörülü, sevgi ve saygı dolu ortamı başka yerlerde arayabilir" şeklinde konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2006 Çarşamba 17:41:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?