4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Alternatif ürün ekimi

Şeker pancarına getirilen kota dolayısıyla alternatif ürün arayışlarını sürdüren Erzincan'ın Çayırlı İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından hazırlanan 2006 yılı faaliyet programı kapsamında ilçede kozla, kanola, aspir gibi alternatif sanayi ürünleri ekimine ağırlık verileceği bildirildi.

Çayırlı İlçe Tarım Müdürü Ömer Yılmaz, yapılan çalışmalarda amaçlarının yöre çiftçisinin gelir düzeyini yükseltmek, kaliteli ürün üretmek ve ürün maliyetini azaltılmasının yanında bölgede ekonomik değeri yüksek olan şeker pancarına alternatif olabilecek diğer ürünlerin yaygınlaştırılması olduğunu söyledi.

Yılmaz, "Özellikle ülkemizin ihtiyacı olan yağlı tohumların elde edilmesi için kozla, kanola, aspir gibi ürünleri ekimi planlanmaktadır. Özellikle kozlanın bio dizel, elektrik üretiminde de en çok tercih edilen bir ürün olması nedeniyle ve getirisi yüksek olduğundan bu bitkinin Çayırlı gibi ekonomisi tarıma dayalı bölgelerde üretim aşamasına getirilmesine gayret sarf edilmektedir. Öncelikli olarak Tercan İlçesi Mercan Beldesi'nde kurulması planlanan bio dizel tesisi bu konuya bir ivme kazandıracaktır. Yıllar itibariyla gelirinde, kotasında ve fiyatında düşüşler yaşanan şeker pancarının sıkıntısından da çiftçiyi kurtaracak ve daha yüksek gelir getirecek bu bitkinin yöremiz çiftçisi açısından hayati bir konu oluşu bilinciyle çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Temennimiz kısa bir süre içerisinde bio dizel tesisinin kurularak yöre çiftçisinin alternatif ürün değişimine hız kazandırmasıdır" dedi.

Devletin sağladığı yüksek miktarda destek sonucunda yem bitkileri ekiminde geçen yıllara oranla önemli miktarda artışlar olduğunu da hatırlatan Yılmaz, "Özelliklede yonca ve fiğ ekim alanları her yıl katlanmaktadır. İlçemizde binle bin 500 hektar alanda yem bitkisi ekimi yapılmaktadır. Sonuç olarak yapılan bu çalışmalarla ilçemiz çiftçisi ürün ve kabuk değiştirmektedir. Dünya piyasa fiyatlarıyla yarışabilmek için verim artırıcı, maliyeti düşürücü bütün tedbirleri almaktayız" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 11 Nisan 2006 Salı 13:34:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?