4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

ETSO’dan 2005 değerlendirmesi

Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Aydın Yalvaç, 2005 yılında makro ekonomik dengelerin oturduğunu ancak tepedeki iyileşmenin tabana yansımadığını ifade etti.

Başkan Yalvaç, 2005 yılının bir değerlendirmesini yaparak 2006 yılı hedefleri hakkında bilgi verdi. Başkan Yalvaç şu açıklamada bulunud: "2005 yılında Türkiye'de Avrupa Birliği müzakere sürecinin başlaması, enflasyonun son 40-50 yılın en düşük seviyelerine inmesi, faiz hadlerinin büyük ölçüde düşmesi, kişi başına düşen milli gelirin 5 bin dolar civarına yükselmesi, döviz kurlarında istikrarın sağlanması ve Türk Lirasının değer kazanması ile çok önemli ekonomik büyüme performansı yakalanmıştır.

Ancak, 2005 yılında üretim maliyetlerindeki artışa paralel işletmelerde kârlılığın düşmesi, ekonomide ki büyümenin tabana yayılamaması, vergi ve sigorta primlerinin yüksekliği, protesto edilen senet sayısındaki artış, 5 milyon kişinin işsiz ve 4 milyon 135 bin kişinin 380 YTL'ye çıkan asgari ücretle geçinmek zorunda olması ve 40 milyon kişinin açlık sınırının altında yaşadığı gerçeği de hiçte göz ardı edilemeyecek ekonomik problem olarak olumsuz etkisini sürdürmektedir.”

2006 yılında da makro dengelerin istikrarlı bir şekilde korunması gerektiğini ve piyasalarda daralmanın buna paralel devam edeciğini vurgulayan Başkan Yalvaç, “Gelecekte Türkiye ekonomisinde yüksek kamu borç yükü, dış ticaret ve cari işlemler açıkları, işsizlik sorunu önemli bir tehdit olarak görülmektedir. İstikrarı bozacak her türlü girişimin ekonomiye zarar verecektir. Erken seçimi istemek yanlış olacaktır” diye konuştu. Başkan Yalvaç, 2006 yılında yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı; “İzlenen vergi ve harcama politikalarında gelir dağılımı adaletsizliği giderilmeli, kayıt dışı ekonomi kayıt altına alınmalı, Sosyal Güvenlik Sistemi Reformu bir an evvel yapılmalı, vergi ve sigorta primleri yükü azaltılmalı,yatırım teşviklerine istihdamı teşvik edici yeni düzenlemeler getirilmeli, gelir dağılımı adaletsizliği düzeltilmeli ve özellikle bölgesel gelişmişlik farklılığı göz önüne alınarak az gelişmiş bölgelere özel ekonomik tedbirler alınmalı. 2006 yılının ülkemiz ve milletimiz açısından hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.

Yasin Köz / Kenthaber / Erzincan
Yayın Tarihi : 3 Ocak 2006 Salı 09:31:38
Güncelleme :3 Ocak 2006 Salı 11:46:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?