3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Deprem tatbikatından İmam da vardı

Erzincan'da Valilik, 3. Ordu Komutanlığı ve 21 ilk yardım ve arama kurtarma ekibinin işbirliğiyle deprem tatbikatı düzenlendi.

Bugün 14.30'da başlayan ve yaklaşık 2 saat süren Doğal Afet ve Yardımlaşma Tatbikatı (DAFYAR) öncesi, Vali Ali Güngör, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Orhan Yöney ve Belediye Başkan Vekili Rafet Akpınar, Valilik Kriz Merkezi'nde incelemelerde bulundu. Daha sonra General Mahmut Berköz Kışlası'na geçen yöneticiler, burada çeşitli kuruluşların arama ve kurtarma ekiplerinin açtığı standları ve tatbikat için kurulan Deprem Koordinasyon Merkezi'ni gezdi. Görevli askeri yetkili tarafından verilen brifingin ardından askeri birlikler, Erzincan'daki ilk yardım ve arama kurtarma ekipleri ile Erzurum Sivil Savunma Birliği'ne bağlı ekiplerin katıldığı deprem tatbikatına geçildi.

Bölgede şiddetli bir depremin yaşandığı görüntüsünün verildiği tatbikatta, ilk olarak bir okulda deprem heyecanı yaşayan öğrencilerin o anda neler yapması gerektiği anlatıldı. Deprem olduğu anonsuyla çığlıklar atan öğrenciler, ilk önce sıraların altına sığındı, ardından kendilerini dışarı attı.

Öte yandan, senaryo gereği alandaki enkaz yığınlarının altında kalanların ve yaralı olarak çıkmayı başaranların bağrışmaları tatbikatta gerçeği aratmayan görüntülerin yaşanmasına neden oldu. Depremden sonra enkazdan çıkan yaralılar, diğer yaralıları çıkarmaya çalışırken, bir taraftan da yardım istedi. Deprem bölgesine kısa sürede gelen yardım ekiplerinin enkazdan çıkardıkları yaralılar, sağlık görevlileri ilk müdahaleyi yapmasının ardından ambulanslarla hastaneye kaldırıldı. Durumu acil olan 1 yaralı ise, 3. Ordu Komutanlığı'na bağlı helikopterle hastaneye götürüldü.

Tatbikatta, senaryo gereği hayatını kaybeden insanlar için Terzibaba Mezarlığı'na ait cenaze aracı ile görevli 1 imamın da hazır bulunması için ilginç bir enstantane oluşturdu. Tatbikatta, deprem sonrası oluşan kargaşa ortamından faydalanan, kapkaç ve hırsızlık yapan kişilerin yakalanmasında da jandarma ve polis ekipleri görev aldı. Senaryo gereği kapkaç ve hırsızlık yapan şahıslar, güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınırken, gıda maddesi ve çadır dağıtımında yaşanan izdihamı da yine polis ve jandarmalar önlemeye çalıştı.
Vali Ali Güngör'ün katılmadığı tatbikatı, 3'üncü Ordu Komutanı Orgeneral Orhan Yöney, Vali Yardımcısı Halil İbrahim Ertekin, üst düzey askeri yetkililer, kurum amirleri ve öğrenciler birlikte izledi.

.
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2006 Perşembe 22:14:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?