4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Erzincan'da jojoba umudu

Üreticisine zarar kelimesini unutturan ve anavatanı Afrika olan, tıptan kozmetiğe kadar bir çok alanda kullanılan Jojoba bitkisi ilk kez Erzincan'da yetiştirilecek.

Otomotiv Bilgisayar Bioteknoloji Sanayi Ticaret A.Ş. (DPS) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aydemir, üreticiye hiçbir maddi külfeti olmayan ve 200 yıllık bir ömre sahip olan Jojoba bitkisinin Erzincan'da da yetiştirilebileceğini belirterek, üreticilerin bu fırsatı kaçırmamalarını söyledi. Mehmet Aydemir, stratejik bir öneme sahip olan ürünün Amerika ve Avrupalılar tarafından alımının yapılarak kozmetik sanayi başta olmak üzere çeşitli alanlarda kullandıklarını ifade etti.

Aydemir, "İki üniversitemiz TÜBİTAK'la birlikte Kaliforniya'dan getirdikleri tohumları alarak ekmiş, ilk yıl değerlendirmesinde verim alınmıştır. Jojoba ilk 2 yıl derin kök salana kadar kış aylarında dayanıklı bir naylon torba içerisinde dondan korunduğu takdirde toprak seçiciliği, su ve gübre ihtivacıda olmadığından, buğday dahi ekilmeyen 50 metre ile bin 200 metre irtifadaki engebeli kırsal boş araziler, üretime ve ekonomiye kazandırılacaktır. Orman işletmelerinden, hazineden terk edilmiş kullanılmayan köy meralarından uzun vadeli olarak kiralanarak, teşekkül ettirilerek her 100 dönümlük jojoba bahçesi olgunluğa erdiğinde her yıl milyarlık bir geliri torundan toruna bırakacaktır. Hiçbir üründe bulunmayan dayanıklılığı yüce yaratıcı bu ürüne bahşetmiştir. Her yönü ile alternatifi olmayan çiftçi ve köylümüze zarar kelimesini unutturacak bu stratejik ürünün fidanlarını arzu eden üreticiye 2006 Nisan'ında teslim edilmek üzere, yetiştireceği ürünü de satın alma garantisiyle sipariş kaydına başladık" dedi.

Jojoba'nın ekonomi, endüstri ve sağlıkta kullanıldığını belirten Aydemir, üreticilere yönelik olarak şunları söyledi:

"Yakıtta katkı olarak yüzde 5 ile yüzde 20 jojoba yağı konulduğunda 3 kata kadar performans sağlıyor. 500 kilometre gideceğimiz yakıtla bin 500 kilometre yol kat edebiliyorsunuz. Yüksek basınç ve ısıya dayanıklı olduğundan, uzay araçları, uçaklar, bütün kara ve deniz araçları motorlarına motor yağı olarak jojoba konduğunda 200 bin kilometre yağ değiştirme ihtiyacını duymuyor. Çevre kirliliği ve sera etkisini de önlüyor. İçeriğinde gliserin olmadığından, doğal Byo benzin, loyo dizel olabiliyor. 200 yıllık bir ömrü 20 metreye uzanan kazık kökleriyle erozyonu yok ediyor. İnsan vücudunu gençleştirici zengin vitamin ve mineraller içerdiğinden tıpta ve kozmetik sanayiinde geniş çapta kullanılıyor. Ekonomik, doğal ve ekolojik hayat dengesini sağlamak elimizde. Bu bitkiyi üretimden tüketimine kadar insanlığa yararlı olarak gördüğümüzden teklif bizden takdir sizlerdendir. İstekli olan vatandaşlarımız bizlere internet üzerinden mehmetaydemir01@mynet.com adresinden veya (0536) 569 84 55-(0224) 361 40 12 numaralı telefonla ulaşabilirler."

.
Yayın Tarihi : 19 Ocak 2006 Perşembe 16:43:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
serkaner IP: 88.230.111.xxx Tarih : 20.02.2009 12:49:11

bilinçli olmak gerek erzincanda yetişmesinin imkanı yok, seracılık ve özel ısıtma gerekir