3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Kuş Cenneti'ne onay yok

Türkiye Doğa Derneği ve Erzincan Avcılar ve Atıcılar İhtisas Derneği tarafından ortaklaşa yürütülen Ekşisu Sazlığı'nın kuş cenneti yapılması projesi bölgede aşırı otlatma yapıldığı gerekçesiyle kabul görmedi.

Türkiye'de ilk defa bir doğa derneğiyle avcılar ve atıcılar derneğinin ortak bir çalışması olan Ekşisu Sazlığının, kuş cenneti yapılması çalışmasının şimdilik askıya alındığını belirten Erzincan Avcılar ve Atıcılar İhtisas Derneği Başkanı Yaşar Baş, bu projenin uygulanması için çalışmaların yoğun bir şekilde sürdürüldüğünü söyledi.

Projenin onay almamasının en başta gelen nedenlerinden birinin bölgede aşırı otlatma olduğunu ifade eden Baş, "Ankara Doğa Derneği tarafından düzenlenen bir toplantıda ilimizdeki Ekşisu Sazlığı'nın kuş cenneti yapılmasına yönelik çalışmalarımız oldu. Bu kapsamda bir de proje hazırlanmıştı ve bu projeyi de Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru hattı (BTC) destekleyecekti. Ancak bölgedeki göçer hayvan sahiplerince aşırı otlatma yapıldığından şu anda yapılacak projeye büyük tehdit oluşturduğu, bu sorunun aşılamadığından projemiz kabul görmedi. Buna rağmen pes etmedik. Çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz. Sorunun çözümü için sayın valimizle görüştük. Bölgedeki göçerlerin başka bir bölgeye nakli söz konusu. Bölgedeki Çakırman Deresini ıslah edip yüz metre ilerisinde bulunan DSİ'ye ait eski kanal aracılığıyla suyu tahliye ettirirsek hem Çakırman Deresi'nin tehdit ettiği Ekşi Sazlığı kurtarılacak hem de DSİ'nin her yıl kurutma kanallarını temizlemek için yaptığı masraftan kurtaracağız. Bu şekilde sazlığın büyük bölümünü kurtarmış olacağız" dedi.

.
Yayın Tarihi : 21 Mart 2006 Salı 18:45:49
Güncelleme :27 Mart 2006 Pazartesi 16:34:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?