3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Modern yetiştiricilik zorda

Geçtiğimiz yıl kurularak hayvan yetiştiricilerini kayıt altında tutmak ve daha modern bir üretim yapmak için hizmet vermeyi amaçlayan Erzincan Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Birlik Başkanı Faruk Günay, birliğin kısıtlı imkanlarla sürdürdüğü çalışmalarına Erzincanlı hayvan üreticilerinden yeterli desteği göremediklerini söyledi. Günay, "2005 yılı içerisinde 12 bin adet suni tohumlama yapılmıştır. Ancak hedeflediğimiz rakama ulaşamadık. İlimiz genelinde çiftçi kayıt sistemine tabi 17 bin büyükbaş hayvan bulunmaktadır. Hayvan yetiştiricilerimizin yeterince ilgi göstermemesi nedeniyle hedeflediğimiz rakamı yakalayamadık. Yeni dönemde ocak ayından itibaren suni tohumlaması yapılan buzağıların kontrolleri daha sık ve düzenli bir şekilde yapılacak. Atılan tohumları atıldığı tarih itibariyle göz önünde bulundurularak sırasıyla kontrol edilerek, böylece Erzincan'ın başarı ortalaması belirlenmiş olacak. Bu çalışmayla 2006 yılında suni tohuma rakamlarının artacağına inanıyoruz" dedi.

Erzincan Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği Başkanı Faruk Günay, damızlık buzağıların ilkel yöntemlerle yapılan tohumlamalarının bundan böyle daha modern bir şekilde çağın gereğine uygun suni tohumlamanın yapılacağını vurguladı.

Günay, "Buzağı desteklemesi 80 YTL, süt desteklemesi ise 60 YTL'dir. Yeni yılda bu desteklerin artacağı yönünde hükümetin çalışmaları sürmektedir. Hayvan yetiştiricilerimizin daha fazla destek almaları için birliğe üye olmaları gerekiyor. Veterinerler için ödenen suni tohumlama teşviklerinin tamamı ödenmektedir. Diğer buzağı ve süt teşviklerinin belli bir bölümü gelmiş olup geri kalanlar ise kademe kademe gelecek. Yeni dönemde Ocak ayı itibariyle kontrollerin daha rahat yapılabilmesi için birliğimizin acilen bir araca ihtiyacı bulunmaktadır. Diğer illerde olduğu gibi Erzincan'da da araç desteğini sayın valimizden bekliyoruz" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 29 Ocak 2006 Pazar 13:16:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?