4
Mayıs
2024
Cumartesi
SİYASET

Başbakan'ın Erzincan gezisi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindekileri taşıyan Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ait helikopter ve eskort helikopter, saat 14.45'te Erzincan 13 Şubat Stadyumu'na indi. Vali Ali Güngör, Belediye Başkanı Mehmet Buyruk ve Milletvekili Tevhit Karakaya ile Talip Kaban ve partililerce karşılanan Başbakan Erdoğan, stadyum yanındaki 13 Şubat Kapalı Spor Salonu'na geçti. Hazırlanan kırmızı-beyaz karanfilleri alarak içeri giren Başbakan Erdoğan, salonu gezerek partililere karanfilleri attı. Başbakan Erdoğan, burada partililerin yoğun sevgi gösterileriyle karşılandı.

Daha sonra Erdoğan, 13 Şubat Kapalı Spor Salonu'nda gerçekleştirilen AKP Erzincan İl Teşkilatı 2. Olağan Kongresi'ne katıldı. Partililer ve vatandaşlara seslenen Erdoğan, öncelikle ceketini çıkarmak için müsaade istedi. Erdoğan, genel kurulların siyasi partilerin kendini yenileme süreci olduğunu belirterek, siyasetin zorluklarını anlattı. Siyasetin gönül işi olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, "Gece gündüz koşacağız. Kar kış demeden koşacağız. Türkiye'nin 4 bir yanına ulaşacağız. Zorluklar bizi durdurmayacak, yeter ki bu ülkede halkımın, vatandaşımın, Türkiye'nin 4 bir yanında hep birlikte yüzlerinin güldüğünü gördüğümüz gün, bizim de yüzümüz gülecek" dedi.

Erdoğan, muhalefeti eleştirerek, "Herkesin bize çok çok iyi demesi mümkün değil. Bazıları gerçekleri görecek ama bize yine iyi demeyecekler, çünkü onların ön yargıları var. Asfaltları, caddeleri altın kaplasak, diyecekler ki 'bunun ayarı bozuk'. 40 yıl taşırsın, indirdiğinde "madem indirecektin niye sırtına aldın" derler.

Biz bu yolculuğa böyle çıktık. Biz bu millete sevdalıyız, bu millete aşığız" diye konuştu.

"BÖLÜCÜLERE MÜSAADE ETMEYECEĞİZ"

Göreve geldiklerinde Türkiye'nin, ülkelerden borç alamaz durumda olduğunu ifade eden Erdoğan, "AK Parti'yi böyle bir zamanda milletimiz iş başına getirdi. 16 aylık bir partiyken, yüzde 34.4 oy verildi ve parlamentoda yüzde 65 milletvekili bize verildi ve huzurunuza böyle geldik" açıklamasında bulundu.

Başbakan Erdoğan, AKP'nin etnik milliyetçilik ve bölgesel milliyetçiliğe karşı olduğunu söyledi. AKP'nin 3 kırmızı çizgisi olduğunu belirten Erdoğan, "AK Parti'de etnik milliyetçilik yok. Biz etnik milliyetçiliğe karşıyız. Etnik unsurlar var. Herkese aynı mesafedeyiz. Biz 73 milyonun kardeşliğine inanıyoruz. 73 milyonu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığında bir ve beraber kılalım. Bizi bölmek isteyenler var, asla bunlara müsaade etmeyeceğiz ve edemeyiz. PKK terör örgütü hiç bir zaman benim Kürt kökenli vatandaşımın temsilcisi olamaz. Şu anda Güneydoğu'da en güçlü parti AK Parti. Çünkü benim Kürt kökenli vatandaşım da kendisine kimin sahip çıkacağını çok iyi biliyor" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Bu ülkede ayırımcılık yapan, bu ülkeye ihanet etmiş olur, bizler bölücü terör örgütünün istismarlarına fırsat vermemeliyiz. El ele, omuz omuza ve dayanışma halinde olmalıyız. Biz, bölgesel milliyetçiliğe de karşıyız. Batı neyse, doğu da öyle olsun istiyoruz. Biz medeniyetin gereği neyse onu yapmak istiyoruz. Gecekondu, kaçak binalar ve kaçak yapılaşmalar olmayan, suyu olmayan, yolu olmayan köyümüz, beldemiz kalmasın, biz bunu istiyoruz. Türkiye genelinde yolu ve suyu olmayan bir köy kalmayacak. Bu yıl sadece köylerimizin yol ve suyu için ayırdığımız para 2 katrilyon. Yolunuz ve suyunuz yoksa, medeniyetten bahsedemezsiniz".

2007'nin sonuna kadar Türkiye genelinde yolu ve suyu olmayan bir köy kalmayacağını belirten Erdoğan, "Köy yollarında çamur olmayacak, benim anacığımın ayakları çamura değmeyecek" dedi.

"BİZ İNANCIMIZA GÜVENİYORUZ"

Başbakan Erdoğan, AKP'nin dinsel milliyetçiliğe karşı olduğunu söyledi. Türkiye'nin yüzde 99'unun müslüman olduğunu ifade eden Erdoğan, Türkiye'de müslüman olmayan vatandaşlar arasında ayırımcılığa müsaade etmeyeceklerini söyledi. Erdoğan, "Kiliseler için restorasyon müsaadesi istediklerinde "buyrun" diyoruz. İnancına güvenen, inanç hürriyetinden korkmaz, bizim anlayışımız bu. Biz inancımıza güveniyoruz. Niye korkalım ki? Almanya'da 5 bini aşkın, Müslümanlar'a ait cami ve mescit var. Başka Avrupa ülkelerinde de var. Mezhep farklılıklarını bölücülük olarak tanımlayanlara müsaade etmeyeceğiz" diye konuştu.

Muhalefete yönelik eleştirilerini sürdüren Erdoğan, "Bunlar gericidir, mürtecidir. Dünyayı takip edemiyorlar. Dünyadaki gelişimi takip edemeyenden daha büyük gerici olabilir mi? Bunlar bu ülkede çivi çakmadılar. Benzin kuyrukları, gaz yağı kuyrukları olduğu dönemde, CHP'nin genel başkanı enerji bakanıydı. O zamanlar bakanlıkta paltoyla oturuyorlardı çünkü kaloriferler yanmıyordu" ifadelerini kullandı.

Başbakan Erdoğan, hükümetin eğitim ve sağlık başta olmak üzere, bir çok alanda getirdiği yenilikleri anlatarak, "Çocuklarımız okula gitsin diye yardımda bulunuyoruz. Belirlenen parayı anneye veriyoruz. Göreve geldiğimizde çocukların kitabı yoktu. Bütün ilköğretimde kitapları biz vermeye başladık. Devlet ve hükümet olarak bu kararı aldık. Öğrencilerimiz okula başlarken sıralarının üzerinde kitaplarını buldular. Önümüzdeki yıldan itibaren liselerin de kitap ihtiyacını ücretsiz olarak yine biz karşılayacağız. Ana muhalefet uygulamanın yanlış olduğunu söyledi. 'Zengine niye veriyorsunuz?' dediler. AK Parti'nin temel ilkesi, 'öğrencinin zengini, fakiri olmaz' olduğunu söyledi. AK Üniversite öğrencilerine verilen burs 45 milyon liraydı, şimdi 130 milyon lira veriyoruz. Kredi Yurtlar Kurumu'nda kalan öğrencilere sabah kahvaltısı ve akşam yemeği de bedava. Bu devlet daha ne yapsın" açıklamasında bulundu.

"SAĞLIĞIN MALİYETİ OLMAZ"

Sağlıkta atılan adımları Erdoğan şöyle sıraladı:

"Ana muhalefet 'Hastaneler birleşmez' diyordu ama oldu. SSK hastanelerinde vatandaş ilaç için kuyrukta bekliyordu. Artık işçi kardeşlerimiz de ilacını serbest eczanelerden alıyor. Biz yeni bir hizmet daha sunacağız ama muhalefet buna da karşı. Ana muhalefeti anlamak mümkün değil, salonu bırakıp gidiyor. Demokrasiden kaçılır mı? Millet seni parlamentodan kaçmak için değil, parlamentoda oturmak için gönderdi. Genel Sağlık Sigortası çıkarıyoruz, buna 'Hayır' diyorlar. Yıllarca bu ülkede yavrular hastanelerin kapısından uzaklaştırıldı. Bu kanunla, her doğan bebek 18 yaşına kadar ücretsiz olarak hastanelerden istifade edecek, herhangi bir kart istenmeyecek. Hangi hastaneye giderse, orada çözümü bulacak. Maliyeti büyük diyorlar ama 'sağlığın maliyeti olmaz'. Sağlık çok önemli, bunun sorumlusu da biziz. Sağlıkta attığımız adımlar, devrim niteliği taşıyor".

Ulaşımda başlatılan çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü belirten Erdoğan, köy yolları ve şehirlerin birbirine en ideal şekilde bağlanacağını söyledi.

Erdoğan, toplu konut sayısının örnek olarak gösterilebilecek bir rakama ulaşıldığını ifade etti. Konut sayısının 2 bin 421'e ulaştığını ifade eden Başbakan Erdoğan, "Peşinatsız olan 40 bin konut yapıyoruz. Bunu imkanı olmayan, dar gelirli vatandaşlarımıza vereceğiz. Mağara gibi yerlerde yatanlar, yeri yurdu olmayanlar var ya, onlara vereceğiz. Ama bedava değil, ayda 100 YTL taksitle. Geliri olmayan vatandaşlarımıza da iş imkanı sunacağız" dedi.

"BUNLAR TRİBÜNLERE OYNUYOR"

AKP'nin göreve geldiğinden bu yana gerçekleştirdiği hizmetleri rakamlarla anlatan Erdoğan, "Göreve geldiğimizde Merkez Bankası'nın döviz rezervi 20 milyar dolardı. Kasada yok denecek kadar az para vardı. Şimdi kasada 58 milyar dolar var. Merkez Bankası'nın IMF'ye borcu yok. İşçiden, memurdan nema adı altında paralar topladılar. 14.5 katrilyon topladılar. İşçi ve memur kardeşlerim devletinden alacaklıydı. Devlet, halkına, memuruna, işçisine borçlu olur mu? 'Devlet işçisine borçlu olmaz' dedik ve bu paraları biz ödedik. 14.5 katrilyonu hamdolsun ödedik. İmarzedelere 8.5 katrilyon ödedik. 24 milyar IMF'ye borç vardı. Şimdi IMF'ye olan borç 13 milyar dolar. Biz işimizi biliyoruz. Bazıları bağırıyor "IMF şöyle yaptı" diye. Onların hepsi IMF'nin tezgahından geçtiler. Türkiye IMF'nin kurucu üyesi. 29 kurucu üyeden bir tanesi. Bunlar tribünlere oynuyor. Nerede yanlış bir durum var, faturayı IMF'ye kesiyorlar, sen faturayı kendine kes çünkü beceriksiz olan sensin" diye konuştu.

Erdoğan, sadece bu yıl Türkiye'nin 4 bir yanına şiddetli karda kışta kömür gönderildiğini söyledi. 1 milyon 800 bin aileye kömür yardımı yapıldığını belirten Erdoğan, "Fakir fukara bu karda kışta üşümesin istedik. Sobası olmayana 'sobanı da kaymakamlıktan iste' dedik. Kömürü de kaymakamlık vatandaşeın evine gönderdi. Yolsuzluklar evelallah bitiyor. Yüzdük yüzdük sonuna geldik. Bunların hepsi temkğunu söyledi. AKizlenecek" ifadelerini kullandı.
Başbakan Erdoğan, daha yapılması gereken çok iş olduğunu söyledi. Yolsuzlukların devam etmesi durumunda bu hizmetlerin gerçekleştirilemeyeceğini anlatan Başbakan Erdoğan, "Yolsuzluklar bittiği için bu hizmetler gerçekleşiyor. Yoksulluk azalıyor. Üst gelir grubu ile alt gelir grubu arasındaki makas daralmaya başladı. Eğer biz sizi geriye götürdükysek oy vermeyin ama ileriye götürdüysek sizden oy istemek bizim hakkımız" şeklinde konuştu.

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AKP Erzincan İl Kongresi sonrasında İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Müşir Zeki Paşa İlköğretim Okulu'nun açılışını yaptı. Başbakan Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, "Türkiye'yi muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkaracak gençlerimiz için eğitimle ilgili şartlarını en üst seviyeye taşımak istiyoruz" dedi.

Başbakan Erdoğan, AKP İl Kongresi'nin yapıldığı salondan ayrıldıktan sonra 3. Ordu Komutanlığı'na geçerek burada bir süre Ordu Komutanı Orgeneral Orhan Yöney ile görüştü. Basın mensuplarının alınmadığı görüşmenin ardından Başbakan Erdoğan, İnönü Mahallesi'nde İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nca yaptırılan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Müşir Zeki Paşa İlköğretim Okulu'nu eğitime açtı. Güvenlik açısından okula arka kapıdan girerek törenin yapıldığı bahçeye giren Başbakan Erdoğan, öğrencilerle tokalaştı ve halk oyunları gösterisini izledi. Vali Ali Güngör, törende yaptığı konuşmada, okul hakkında teknik bilgiler verdi.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın da katıldığı törende konuşan Başbakan Erdoğan, "Çocuklarımızın geleceğini hazırlayacak okullarımıza ve eğitime büyük önem veriyoruz. Türkiye'yi muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkaracak gençlerimizin eğitimle ilgili şartlarını en üst seviyeye taşımak istiyoruz. Bunun için de milli bütçenin en büyük payını milli eğitime tahsis ettik. Son bir yılda 375 bin derslik bitirdik. Okullarımızın eğitimde günümüz ihtiyaçlarına tam olarak cevap verebilmesi için bir adım daha attık. Okullarımızda bilim ve teknoloji sınıfları oluşturuyoruz. Bilgisayarları okullara gönderiyoruz. ADSL ulaşan her okula en kısa zamanda bilgisayarlarını göndereceğiz. Öğrencilerimizin özgüvenlerinin artırılması için okullardaki fiziki yapıların iyileştirilmesi konusunda da çalışmalar yapıyoruz" diye konuştu.

Kızların okula gönderilmemesi konusunda bazı bölgelerde sıkıntılar olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, "Fakirlikten, yoksulluktan kız çocuklarını okula göndermediklerini söylüyorlardı. Biz de hükümet olarak yaptığımız çalışmayla erkek öğrencilere 28, kız öğrencilere 39 milyon lira maddi destek sağladık. YİBO'ları yaygınlaştırma çalışmamız devam edecek" şeklinde konuştu.

Açılan okulun kapalı spor salonu olup-olmadığını soran Başbakan Erdoğan, salon bulunmadığını öğrencilerin alkışlarıyla öğrenince şunları söyledi:

"Bu okulun salona ihtiyacı var, derdinizi anlıyorum. Döner dönmez bununla ilgili talimat vereceğim. Okulun yan tarafındaki Kızılay'a ait bina salon olabilir. Bunun için Kızılay'la görüşürüz. Anlaşamamamız için bir sebep yok. 2005-2006 dönemi öncesinde 20 bin sözleşmeli öğretmen ataması yaptık. Bu önemli bir ihtiyacın giderilmesini sağladık. Kız çocuklarının okula gitmesi için kaymakam, öğretmenlerimize ve velilerimize büyük görevler düşüyor. Çocukların geleceğini karartmayın. Bizim medeniyet anlayışımızda beşikten mezara kadar eğitim var. Eğitimde kadın ve erkek arasında hiçbir ayrım yoktur."

Konuşmasının sonunda "Ben şiiri çok severim, bir şiirle konuşmamı noktalamak istiyorum" diyen Başbakan Erdoğan, Mehmet Akif'in "Bir çocuğa nasihatler" isimli şiirinin ''İhtiyar amcanı dinler misin oğlum Nevruz? Ne çok söyle, ne büyük söyle, yiğit işte gerek. Lafı bol, karnı geniş soyları taklit etme. Özü sağlam, sözü sağlam adam ol ırkına çek'' mısralarını okudu. Başbakan Erdoğan, "Bu anlamda özüyle, sözüyle sağlam bir nesil görüyorum" diyerek konuşmasını tamamladı. Erdoğan, daha sonra İstanbul'a gitmek için havaalanına hareket etti.

İMKB tarafından yaptırılan, 2004 yılında yapımına başlanılan okul, 2 bin 230 bin YTL'ye mal oldu. 24 derslik, 720 öğrenci kapasiteli okul, 2006 ocak ayında tamamlandı. Okul, 6 bin 400 metre kare alan üzerine kurulu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Erzincan'dan ayrılırken havaalanında yapımı tamamlanan gözetleme kulesinin de açılışını yaptı.

28 metre yüksekliğinde olan ve 1 trilyon liraya mal olan kuleyi Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile birlikte açan Başbakan Erdoğan, daha sonra kuleyi gezdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindekiler saat 19.00'da ATA uçağı ile İstanbul'a hareket etti.

.
Yayın Tarihi : 14 Nisan 2006 Cuma 21:55:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
sedat şahin IP: 85.101.204.xxx Tarih : 15.04.2006 08:52:29
sayın başbakan cok güzel mesajlar ve yardım sözleri vermissiniz hayırlı olsun erzincanımıza ve ülkemize otlukbeli çayırlı ayrımı yolundan ne hikmetse ne siz nede sayın vekiller hiç söz etmiyorsunuz sayın vekiller istanbula arasıra geliyorlar erzincanın sanki 3 ilcesi var hep onladan bahsedip gidiyorlar yabi oralarada biizm topraklarımız ancak biz 1050km yol geliyoruz 30 km yol bizi geldigimize pişman ediyor hiçbir caba yok bu ülkede hizmeti hak etmeyen cok yerler var otlukbeli ve otlukbelili bu hizmetleri hak edecek yücelikde dedir lütven artık bu yol sorunu çözün sizden ricada bulunuyoruz

Tuncay,UZUNOK IP: 84.164.137.xxx Tarih : 15.04.2006 18:50:24
Cok Saygi deger ve kiymetli Baskakanimiz cok güzel mesajlar veriyorsunuz yolunuz hep Acik ve Ugurlu Hayirli olsun. Ben bir Tercan/Cadirkayli olarak siz ve Ekibinizle gurur duruyorum. Selam ve Saygilar Almanyadan Tuncay.U