3
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM

Üreticilere "Kara Leke" uyarısı

Erzincan'da uzun süren yağışlı havaların özellikle elma bahçelerinde büyük ekonomik kayıplara yol açabileceğini belirten uzmanlar, halk arasında "Kara Leke" olarak bilinen hastalığa karşı elma üreticilerini uyardı.
 
Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şubesi uzmanlarının, Erzincan'ın dört ayrı bölgesinde bulunan kapama elma bahçelerindeki Elektronik Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonları'ndan aldıkları son ölçüm raporlarının söz konusu hastalık tehlikesini doğruladığı belirtildi. Elma üreticilerini "Kara Leke" hastalığına karşı uyaran zirai mücadele uzmanları, önlem alınmadığı takdirde elma bahçelerinin hastalıktan geniş çaplı zarar görebileceği uyarısında bulundu.
Konuyla ilgili açıklama yapan Erzincan Tarım İl Müdürü Abdulbaki Şahin, 'Kara Leke' hastalığıyla mücadele yapılmadığı için elma bahçelerinde her yıl büyük hasarlara neden olduğunu belirterek, "Hastalık, ağaçların yaprak, meyve ve sürgünlerinde enfeksiyon yapıyor. Meyvelerde oluşan lekeler, şekil bozukluklarına, kalitenin ve pazar değerinin düşmesine yol açıyor. Ürün kayıpları yüzde 45'e kadar çıkabiliyor. Bu sebeple elma bahçelerinde acil ilaçlama yapılması gerekiyor" dedi. 

Köylerdeki elma üreticilerine kadar her yerde konuyla ilgili uyarıları yaptıklarını dile getiren Şahin, "Biz bu uyarılarımızı, köylerde bulunan uyarı panolarına yazarak ve Bitki Koruma Şubesi'ndeki teknik elemanlarımız aracılığıyla yapıyoruz. Önümüzdeki 2-3 gün süre zarfında ilaçlama yapılmadığı takdirde elma üreticilerimiz zarar görebilirler" diye konuştu.
.
Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2006 Perşembe 17:21:24
Güncelleme :11 Mayıs 2006 Perşembe 17:28:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?