23
Mayıs
2024
Perşembe
ERZURUM
Ücretsiz Üye Olun.
Kendi sayfanızı kendiniz yapın.

Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi

Kuruluş ve Gelişme

Fakültemiz Ülkemizin özellikle sanayileşme açısından tam manasıyla gelişmesini tamamlayamamış olan Doğu Anadolu Bölgesi’nde, çeşitli Mühendislik alanlarında hizmetler üretmek amacıyla 01.12.1976 tarihinde Mimarlık ve Mühendislik Yüksekokulu adıyla kurulmuş ancak kadro kanunu çıkarılmadığından gerekli bütçeye de sahip olamamış ve kurulusunu uzun süre tamamlayamamıştır.

Yüksek öğretim kurumlarının yeniden düzenlenmesine dair 41 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin değiştirilerek kabulü hakkında 2809 Sayılı Kanun ile yeniden teşkilatlandırılarak 20 Temmuz 1982 yılında Mühendislik Fakültesi adıyla faaliyete başlamıştır.

Lisans düzeyinde 1985 yılında Kimya, 1988 yılında İnşaat ve Çevre, 1990 yılında Makine, 2004 yılında Elektrik-Elektronik ve 2009 yılında Endüstri Mühendisliği bölümü öğretime başlamıştır. Halen bu altı bölümde lisans ve lisansüstü düzeyde örgün ve ikili öğretim yapılmaktadır.

Ayrıca 1996 yılında Metalurji ve 2005 yılında Bilgisayar Mühendisliği Bölümü kurulmuş olup, bu bölümlerde en kısa sürede eğitim - öğretime başlayabilmek için gerek altyapı, gerekse öğretim elemanı ihtiyacının karşılanabilmesi yönünde çalışmalar devam etmektedir.

Amaç ve Hizmetler

Ülkemizin genelinde olduğu gibi bölgemizde de Mühendislik alanında yüksek öğretim yapmak isteyen genç nüfusun sayısı her yıl artmaktadır. Fakültemizin kurulmasıyla hem ülke genelinde hem de bölgemizde kendi yöresinde öğrenim görmek isteyenler için imkan sağlanmıştır. Mezun olan öğrencilerimiz ülkemizin çeşitli yörelerinde ve Bölgemizde endüstriyel ve teknik alanlarda hizmet vermektedir.

Bölgemizde metalik, endüstriyel ve enerji içerikli çeşitli tabii kaynaklar mevcut olup, bunların araştırılması, işletilmesi, mamül madde üretilmesi, hizmete sunulması ve mevcut üretim tekniklerinde çıkan sorunların çözümlenmesi önemli bir husustur. Hava, su ve toprak kirliliği basta olmak üzere, muhtelif çevre problemlerinin yerinde çözümü de bölgemizde güncellik arz etmektedir. Yine bölgenin fay hattı üzerinde bulunması nedeniyle deprem riski taşıması; uzun ve sert kış şartlarının ön plana çıkardığı ısınma ve yalıtım problemleri; bölgenin deniz seviyesinden yüksek olması sebebiyle ortaya çıkan yakma problemleri; iletişim, elektrik etüd faaliyetleri; yatırımların planlanması ve yönlendirilmesi gibi hususlarda bilimsel ve teknolojik hizmetler verilmesi gerekmektedir. Fakültemiz hem yetiştirdiği Mühendisler hem de imkanları nispetinde bünyesindeki bilim adamları ile bu ve diğer ilgili alanlarda gerek araştırma-geliştirme çalışmaları ile gerekse Döner Sermaye kapsamında bölgeye hizmet sunmaktadır. Ayrıca, düzenlenen Panel, Sempozyum, Kurs ve benzeri faaliyetlerle çeşitli alanlarda bilimsel gelişmeler ilgililere aktarılmaktadır.

Eğitim Faaliyetleri

Fakültemizde halen Kimya, Makine, Çevre, İnşaat, Elektrik-Elektronik ve Endüstri Mühendisliği Bölümlerinde 1389 ‘u Örgün, 1124‘ü de İkinci Öğretim, olmak üzere toplam 2513 öğrenci lisans öğrenimi görmektedir. Ayrıca bu bölümlerin beşinde yüksek lisans ve doktora programı, Endüstri ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümlerinde yüksek lisans programı bulunmaktadır.

Öğrenimin devam ettiği altı bölümün dışında Metalurji ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümlerinin de kısa sürede öğretime başlayabilmesi amacıyla akademik ve fiziki altyapının oluşturulması için imkanlar dahilinde çalışmalar yapılmaktadır.

Lisansüstü çalışmalarda, bölgeye özgü problemlere çözüm olması açısından hafif inşaat malzemeleri üretimi, güneş enerjisinden yararlanma, kömür kaynaklarının değerlendirilmesi, ısı yalıtımı, madenlerin değerlendirilmesi gibi konularda da çalışmalar yapılmaktadır.

Üniversitemizin merkezi kütüphanesine ek olarak Fakültemizde de 175 okuyucu kapasiteli bir kütüphane mevcuttur. Kütüphanemizde halen akademik personelimizin katkılarıyla, yurtiçi ve yurtdışı Üniversiteler ve Türk ve yabancı bilim adamlarının yaptığı bağış, hibe,... vb imkanlarla 12000’e yakın mesleki kaynak kitap bulunmaktadır. Ayrıca kütüphanemiz olanaklar ölçüsünde süreli yayınları takip etmektedir. Hem kaynak kitap hem de süreli yayın potansiyelimizi artırmak için gayretler sürdürülmektedir.Kütüphanemizdeki kaynakların isimlerine internetten ulaşılabilmektedir.

Ayrıca, Fakültemizde eğitimde kalitenin artırılmasına yönelik olarak;

Yurtiçi ve yurtdışındaki Üniversitelerle işbirliğine gidilmiş ve bu çerçevede yurtiçi ve yurtdışı Üniversitelerde görev yapan, konusunda söz sahibi ve eğitim üzerine çalışmış Türk bilim adamlarımız davet edilerek Fakültemizde seminerler düzenlenmiştir.

Fakültemiz bünyesinde yer alan ve eğitimine devam eden bölümlerimizde bu amaca yönelik olarak yeni 4 yıllık ders ve müfredat programlarının hazırlanması çalışmaları yurtiçi ve yurtdışındaki gelişmiş Üniversitelerle bağlantılı olarak sürdürülmektedir.

Akademik personelimizin bilgi ve görgüsünün artırılması için de oluşturulan belli kriterlere göre yurtdışına eleman gönderilmesi sürdürülmektedir.

Ders kayıt işlemleri web tabanlı olarak yapılmaktadır.

Fakültemizde dersler, müfredatlar ve yürütülen eğitim üzerine, eğitim - öğretimin hedef kitlesi olan öğrenci görüşlerinin alınmasına yönelik olarak her dönemin sonunda “Anket” uygulaması yapılmaktadır.

Fakültemizde Ocak 1997’de açılmış olan ve dört ayrı Bilgisayar Laboratuarımız hizmete devam etmekte olup, Laboratuarlarda 130 öğrenci aynı anda çalışabilmektedir. Öğrencilerimiz Bilgisayar Programlama Dersleri’nin uygulamaları, Bitirme Ödevi ve Proje çalışmaları için bilgisayar laboratuarından yararlanmaktadırlar. Laboratuar Internet kullanımına da açıktır.

 

İlgili Kişi :
Adres1 :Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi
Adres2 :Erzurum
Posta Kodu :25240
Telefon :0 (442) 236 09 56 - 231 45 01
Faks :0 (442) 236 09 57
Elektronik Posta
Internet Sitesi

Önemli Not:

Kenthaber, Rekabetin korunmasına ilişkin dizinde yer alan ve yer almak isteyen tüm tüzel/gerçek kişiler için hiç bir ayrım yapmadan kayıt imkanı tanır. Kayıt olabilmek için tek koşul ücretsiz üye olmanızdır.

Üye olduktan sonra bilgilerinizi size verilen panelde "Firmalarım" linkine tıklayarak gönderebilirsiniz. Ekibimiz kısa zamanda bilgilerinizi teyit edip sayfanızın yayına açılmasını sağlayacaktır.

Bilgilerinizdeki eksiklik ve hataları bildirmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Detaylı, özgün bir sayfa hazırlamak ve dizinimizden daha verimli faydalanmak isterseniz (ücretli) bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Kenthaber, herhangi eksiklik, yanıltıcı bilgi yada amacını aşan bir durum olması halinde kesinlikle sorumlu tutulamaz. Bu ve benzeri durumları bildirmek üzere bizimle iletişime geçebilirsiniz.