4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM
Ücretsiz Üye Olun.
Kendi sayfanızı kendiniz yapın.

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi

Tarihçe

Atatürk Üniversitesi’nin kuruluşundan 5 yıl sonra Rektör Prof. Dr. Eyüp HIZALAN Başkanlığında 6 Haziran 1962 yılında Üniversite Yönetim Kurulu Tıp Fakültesi kurulması için tarihi bir karar alınarak Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesinin hukuki bakımdan kurulmasının ilk adımı atılmıştır. Atatürk Üniversitesi Yönetim Kurulunun almış olduğu bu kararla Rektör Prof. Dr. Eyüp HIZALAN imzası ile 15 Haziran 1962 tarihinde 1867 sayılı yazı ile Milli Eğitim Bakanlığına resmen başvurulmuştur. Bu karar 12 Temmuz 1962 tarihinde Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Şevket RAŞİT HATİPOĞLU tarafından onaylanmış; 15 Ağustos 1962 tarihinde de bu onayın yapıldığını bildiren resmi yazı Rektörlüğümüze iletilmiştir. Böylece Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesinin kurulma kararı hukuki bakımdan tamamlanmıştır.

Aynı yıl Prof. Dr. Eyüp HIZALAN, Dr. Muzaffer KÜRKÇÜOĞLU ve Dr. Tali URAL Uzman Müşavir olarak görevlendirilmiş, bu heyet dünyanın gelişmiş tıp merkezlerinde araştırmalar yaparak bir ihtiyaç planı hazırlamış ve 1963 yılında bu plan Devlet Planlama Teşkilatına sunulmuştur. İhtiyaç planlarının hazırlanmasından sonra eğitim elemanlarının sağlanabilmesi için çalışmalar hız kazanmış ve bu konuda da görevlendirilen Dr. Muzaffer KÜRKÇÜOĞLU ve Dr. Tali URAL Hacettepe Tıp Merkezi Başkanı Prof. Dr. İhsan DOĞRAMACI ile Ankara’da bizzat görüşmüşler ve kuruluş aşamasında kendilerinin desteğini istemişlerdir. 17 Temmuz 1963 tarihinde Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesinin kuruluş ve gelişmesinde Ankara Üniversitesi Hacettepe Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültesi ile iş birliği projesi ve protokolü Prof. Dr. İhsan Doğramacı ve Prof. Dr. Eyüp HIZALAN tarafından imzalanmış ve zamanın Milli eğitim Bakanı Dr. İbrahim ÖKTEN tarafından tasdik edilmiştir. Hazırlanan işbirliği protokolü gereğince Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesinin kuruluş ve gelişmesinde yardımcı olacak 7 kişiden oluşan bir danışma kurulu oluşturulmuştur. Bu kurulun üyeleri aşağıda verilmiştir:

1. Prof. Dr. İhsan DOĞRAMACI
2. Prof. Dr. Doğan KARAN
3. Prof. Dr. Sabahattin PAYZIN
4. Doç. Dr. Nusret FİŞEK
5. Dr. Muzaffer KÜRKÇÜOĞLI
6. Dr. Tali URAL
7. Milli Eğitim Bakanlığı Yüksek Öğretim Genel Müdürü

Devlet Planlama Teşkilatından davet edilen bir müşavirinde katıldığı ve 25 Mart 1964 tarihinde Prof. Dr. Doğan KARAN başkanlığında yapılan üçüncü Danışma Kurulu toplantısında Hacettepe Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Profesörlerinden. Dr. Muharrem KÖKSAL Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesinin Dekanlığına aday gösterilmiştir. Rektör Prof. Dr. Eyüp HIZALAN 28 Mart 1964 tarihinde Prof. Dr. Muharrem KÖKSAL’ın dekan olarak atandığını bildirmiştir.

Fakültenin ilk öğrencileri 1964-1965 Eğitim-Öğretim Döneminde F.K.B. eğitimi almak üzere Hacettepe Tıp Fakültesine gönderilmiştir. Yirmi üç kişilik bu ilk öğrenci gurubu eğitimlerini tamamlayarak 13 Şubat 1966 tarihinde Erzurum’a dönmüşlerdir. 1966 yılında Tıp Fakültesine Dekan olarak Prof. Dr. Ali ERTUĞRUL görevlendirilmiştir.12 Şubat 1966 tarihinde çoğu kendi imkanlarıyla yurt dışında ihtisas yapan 33 kişilik bir Öğretim Üyesi grubu Erzurum’a gelerek Sağlık Bakanlığından Tıp Fakültesine tahsis edilmiş olan Numune Hastanesi’nde göreve başlamıştır.

1968 yılında Atatürk Üniversitesi Kampusu içerisinde Morfoloji binaları hizmete girmiş ve aynı yıl devrin başbakanı Süleyman DEMİREL tarafından araştırma hastanesinin temeli atılmıştır. Hastane inşaatının tamamlanmasından sonra Fakültemiz 1978 yılında kendi Hastanesine taşınmıştır.

GENEL BİLGİLER

· Tıp Fakültesi 1957 yılında kurulan Atatürk Üniversitesinin en eski fakültelerinden biridir.
· Fakültenin resmi kuruluş yılı 1962’dir.
· Fakültenin ilk öğrencileri Temel Tıp Bilimleri eğitimi için 1964’te Hacettepe Üniversitesine gönderilmiştir.
· Yıllık öğrenci kontenjanı 124’tür.
· Fakültemizin eğitim dili Türkçedir.
· Fakültemizde 2008 yılında 39 ana bilim dalında 73 profesör, 65 doçent ve 59 yardımcı doçent çalışmaktadır.
· Fakültemizden 26 Ekim 1970 tarihinden beri 3900’ün üzerinde hekim mezun olmuştur.
· Fakültemizde 2003-2004 eğitim yılından beri Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesinin toplam 97 öğrencisine de eğitim verilmektedir.
· Fakültemizde 2007-2008 eğitim döneminde 925 lisans ve 320 tıpta uzmanlık öğrencisi olmak üzere toplam 1245 öğrenci bulunmaktadır. Temel Tıp Bilimlerinde Mastır ve Doktora yapan 68 öğrenciye de eğitim verilmektedir.
· Fakültenin ana bilim dalları Temel, Dâhili ve Cerrahi Tıp Bilimleri olmak üzere üç bölüm içerisinde yer almaktadır.
· Eğitim süresi 6 yıldır:
- 3 yıl klinik öncesi
- 2 yıl klinik ve
- 1 yıl İntörnlük
· Altı yıllık eğitim müfredatı çağdaş gelişimlerin yanı sıra tıpta temel prensipler, pratik uygulamaları kapsamaktadır.
· İlk üç yılın hedefi insan hastalıklarını anlama ve analiz edebilmesi için temel bilgilerin verilerek öğrencinin Tıp bilimleri hakkındaki bilgilerini geliştirmektir. Her bir yılın müfredatı 6-9 komiteye ayrılmıştır. Her komitenin sonunda sınav yapılır. Ayrıca yılsonunda Final sınav yapılır. Bir öğrencinin üst sınıfa geçebilmesi için 100 puan üzerinden en az 60 puan alması gerekir (Komite sınavları ortalamasının % 60’ı ile Final sınavının % 40’ının toplamı 60 olmalıdır). Temel Tıp Bilimlerinde her bir yılın normal süresi 36 haftadır.
· Klinik Bilimler (dördüncü ve beşinci yıl)’de programın amacı öğrenciye hastalıkların etiyolojisi, patofizyolojisini, semptomlarını klinik ve laboratuvar bulgularını ve tedavisini öğretmektir. Bu dönemde her bir stajdan başarılı olması için öğrencinin 100 puan üzerinden en az 60 puan alması gerekir. Klinik Bilimlerinde her bir yılın normal süresi 42 haftadır.
· İntörnlüğün (altıncı yıl) amacı halk sağlığı ve koruyucu hekimliğin önemini kavramış, hastalıkların tanı ve tedavisini yapabilen yeterlilikte öğrenciler yetiştirmektir. Bu dönemde sorumlu öğretim üyesi öğrenci hakkındaki kararını “başarılı” ya da “başarısız” olarak belirtir. (Sorumlu öğretim üyesi sonucu not olarak ta bildirebilir. Bu durumda öğrencinin başarılı olması için her bir stajdan 100 puan üzerinden en az 60 alması gerekir.) İntörnlük eğitiminin normal süresi 52 haftadır.

FAKÜLTE HASTANELERİ

Fakültemiz biri ana yerleşkede biri de Yenişehir’de olan (Yakutiye ve Aziziye Araştırma ve Uygulama Hastaneleri) toplam 1450 yatak kapasiteli iki hastaneye sahiptir. Bu hastanelerin acil servisleri 24 saat hizmet vermektedir.

 

İlgili Kişi :
Adres1 :Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi
Adres2 :Erzurum
Posta Kodu :
Telefon :90-442-2360967
Faks :90-442-2360968
Elektronik Posta
Internet Sitesi

Önemli Not:

Kenthaber, Rekabetin korunmasına ilişkin dizinde yer alan ve yer almak isteyen tüm tüzel/gerçek kişiler için hiç bir ayrım yapmadan kayıt imkanı tanır. Kayıt olabilmek için tek koşul ücretsiz üye olmanızdır.

Üye olduktan sonra bilgilerinizi size verilen panelde "Firmalarım" linkine tıklayarak gönderebilirsiniz. Ekibimiz kısa zamanda bilgilerinizi teyit edip sayfanızın yayına açılmasını sağlayacaktır.

Bilgilerinizdeki eksiklik ve hataları bildirmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Detaylı, özgün bir sayfa hazırlamak ve dizinimizden daha verimli faydalanmak isterseniz (ücretli) bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Kenthaber, herhangi eksiklik, yanıltıcı bilgi yada amacını aşan bir durum olması halinde kesinlikle sorumlu tutulamaz. Bu ve benzeri durumları bildirmek üzere bizimle iletişime geçebilirsiniz.