7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

İl Genel Meclisi toplandı

İL GENEL MECLİSİ MAYIS DÖNEMİ TOPLANTILARI BAŞLADI

Erzurum İl Genel Meclisi Mayıs ayı toplantıları bugün başladı. İl Genel Meclisi Başkanı İhsan Özdemir başkanlığında gerçekleştirilen ilk toplantıda Hayvancılık Komisyonu raporu görüşüldü.

Hayvancılık komisyonunun Erzurum’daki yerli ve gezginci arıcıların sorunları ve arıcılık desteklemeleri hakkında hazırladığı rapor meclis üyelerinin bilgisine sunuldu.

Hayvancılık Komisyonu Başkanı Mahmut Altan tarafından yapılan komisyon değerlendirmesinde, “İl dışından gelen gezginci arıcılar arıcılık yönetmeliğine uymadıklarından dolayı yerli arıcılar sıkıntılar yaşamaktadırlar. Gezginci arıcıların mutlaka arıcılık Yönetmeliği çerçevesinde hareket etmeleri sağlanmalıdır. Yerli arıcıların mağduriyetlerinin önlenmesi için, İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri arıcılık konusunda uzman personel bulundurmalı” ifadelerine yer verildi.

Son dönemde Tarım Bakanlığınca sözleşmeli Ziraat Mühendisi ve Veteriner Hekim aldığını, bunların içinden belirlenecek teknik elemanların arıcılık konusundaki uzmanlar tarafından teorik ve pratik eğitimlere tabi tutarak uzmanlaştırdıktan sonra ilçe merkezlerinde istihdam edilmesi gerektiğini söyleyen Atlan, “Arıcıların kredi kullanımında ziraat bankasının çıkarmış oldukları zorluklardan dolayı mağduriyet yaşamaktadır. Özelliklede maaşlı çalışan memur-işçi kefil istenmektedir. Bu da arıcıların kredi almalarını güçleştirmektedir” dedi.

Özellikle İl dışından gelen gezginci arıcıların bal üretim döneminde yoğun şeker yedirmelerinden dolayı Erzurum balının kalitesini düşürdüğünü dile getiren Atlan, “Bu durum piyasada olumsuz izlenime sebep olmaktadırlar. Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfının kişi başına proje desteği 15 bin TL’dir ve bu kaynak ilk iki yıl ödemesiz altı yıl geri ödemeli ve faizsiz bir kaynaktır. Çoruh havzası meyvecilik atılım projesinde olduğu gibi Erzurum genelinde şartları uyan ve arıcılık yapma bilgi ve becerisine sahip arıcılara bu kaynaktan yapılacak proje desteği ile arıcılar desteklenmeli yeni bal üreticileri kazandırılmalıdır. Yalnız çiftçi seçiminde ve arı alımında azami hassasiyet gösterilmeli ve arı alım mevsiminde arılar alınmalıdır. İlimiz eko tipi olan bal arılarından ana arı üretilmesine destek verilmeli,. Erzurum balının tanıtılması ve markalaşması için çalışmalar yapılmalı, arıcı ailelerine arı yetiştiriciliği ile ilgili uzmanlar tarafından eğitimler verilmeli ve tarım bakanlığının arılı kovan başına verdiği 6 TL destekten tüm arıcıların faydalanması için etkin yayım çalışması yapılmalıdır” diye konuştu.

Atlan, son olarak Erzurum ili genelinde arıcılığın geliştirilmesi için valiliğin uyguladığı büyükbaş hayvan ıslah projesine benzer ilgili tüm kamu ve sivil toplum kuruluşlarını ve çiftçileri içine alan kapsamlı bir proje uygulanması gerektiğini ifade etti.

İL GENEL MECLİSİ MAYIS DÖNEMİ TOPLANTILARI BAŞLADI
İL GENEL MECLİSİ MAYIS DÖNEMİ TOPLANTILARI BAŞLADI
İL GENEL MECLİSİ MAYIS DÖNEMİ TOPLANTILARI BAŞLADI
İHA
Yayın Tarihi : 3 Mayıs 2010 Pazartesi 17:35:00
Güncelleme :3 Mayıs 2010 Pazartesi 19:57:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?