7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Tırmanabilene aşkolsun!

TIRMANMA DUVARI GÖZ KAMAŞTIRIYOR

Atatürk Üniversitesi’nde kurulan Tırmanış ve Su Sporları Kompleksi’ndeki tırmanma duvarları, yükseklik itibariyle dünyanın ‘en’leri arasına bulunuyor.

Açılışı Haziran ayının ilk haftasında yapılacak olan kompleks içerisinde; biri normal, biri de rezistans sistemiyle çalışacak olan buz tırmanma duvarı yer alıyor. Üzerinde çift başlı kartal figürü bulunan tırmanma duvarı, 30 metre yüksekliğiyle Avrupa’nın, 22 metre yüksekliğindeki buz tırmanma duvarı ise, dünyanın en yüksek tırmanma duvarı olma özelliğini taşıyor.

Beden Eğitim ve Spor Yüksekokulu (BESYO) Dağcılık Hocası ve Doğa Sporları Antrenörü Çetin Bayram’ın projesi olan Tırmanış ve Su Sporları Kompleksi’ndeki duvarlarda, öğrencilere tırmanış eğitimlerinin verilmesi amaçlanıyor.

Dağcılık Hocası ve Doğa Sporları Antrenörü Çetin Bayram, kompleks içerisinde konuşlandırılan tırmanma duvarları hakkında bilgiler verdi. Bayram, Atatürk Üniversitesi’nin bir ilke daha imza atarak, dünyanın en yüksek açık hava tırmanma duvarları kurduğunu vurgulayarak, “Duvarlardan birisinde normal tırmanış, diğerinde ise, buzda tırmanış eğitimleri verilecek. Her iki duvarın da, kendi alanında dünyada eşi yok.” dedi.

Buz tırmanma duvarının, buzdolaplarında kullanılan rezistans yöntemiyle çalışacağını kaydeden Çetin Bayram, “Rezistans sistemiyle donatılan buz tırmanma duvarı, iç kısmındaki keçelerin yardımı ve su damlatma yöntemi sayesinde 22 metre yüksekliğinde dev bir buzul kayalık haline gelecek. Öğrencilerimize, bu duvar üzerinde buzda tırmanış eğitimleri vereceğiz.” diye konuştu.

Üzerinde çift başlı kartal figürü bulunan normal tırmanış duvarının ise, 30 metre yüksekliğiyle doğa tırmanışları için tasarlandığını anlatan Bayram, buz tırmanma duvarında olduğu gibi, bu duvarda da, rotaların belirlendiğini ve eğitimlerin bir plan ve program dahilinde verileceğini dile getirdi.

Tırmanma Duvarlarının çok fonksiyonel bir yapıya sahip olduğunu vurgulayan Dağcılık Hocası ve Doğa Sporları Antrenörü Çetin Bayram, “İki duvarın arasında bulunan havuzda, rafting ve kona eğitimleri vermeye başladık. Ayrıca burası kaykay pisti, hem de konser alanı olarak da hizmet verecek. Tırmanma Duvarı’nın iç kısmındaki ışıklandırma sistemiyle, burası aynı zamanda bir sahne olarak kullanılacak. Işıklandırma sistemlerinin de tamamlanmasıyla birlikte, tesis önümüzdeki günlerde hizmete girmiş olacak.” şeklinde konuştu.

TIRMANMA DUVARI GÖZ KAMAŞTIRIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 19 Mayıs 2010 Çarşamba 14:57:01
Güncelleme :19 Mayıs 2010 Çarşamba 15:12:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?