19
Mayıs
2024
Pazar
AŞKALE - ERZURUM

Deprem Aşkale köylerinde ağır hasar yarattı

Erzurum Valiliği'nce, dün akşam meydana gelen depremle ilgili bir basın açıklaması yapıldı.
Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü kanalıyla yapılan yazılı açıklamada, il merkezi ve civarında büyük ölçüde hissedilen depremin ardından bu sabah saat 06.40 sıralarına kadar şiddeti 4.0 ile 2.3 arasında değişen 72 artçı depremin tespit edildiği ifade edildi.
Vali Mustafa Malay'ın deprem bölgesinde, Vali Yardımcısı Aslan Karanfil'in de gece boyunca İl Kriz Merkezi'nde yaptığı çalışmalarla koordinasyon sağlandığı kaydedilen açıklamada, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın da bölgeye ulaştığı hatırlatıldı.
Depremin ardından ilk etapta, hazır bulunan Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Ekipleri'nden 60 personel, 5 kurtarma aracı ve 1 arama köpeğinin bölgeye gönderildiği, ayrıca 9. Kolordu Komutanlığı'na bağlı Arama Kurtarma Ekipleri ve Aşkale 4. Zırhlı Tugayı'na bağlı birliklerin de olay mahalline sevk edildiği vurgulandı.
Çalışmalarda; İl Sağlık Müdürlüğü'nden 1 şube müdürü, 18 doktor, 22 hemşire, 18 sağlık memuru, 17 şoför, 1 çevre sağlık teknisyeni, 16 ambulans, 1 adet mobil kontrol aracı, Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü'nden 1 adet greyder, 3 adet yükleyici, 4 adet kamyon, Karayolları Bölge Müdürlüğü'nden 3 adet treyler, 1 adet kamyon, 2 adet kepçe de gönderildiği bildirildi.
Aşkale'ye bağlı Küçükgeçit, Büyükgeçit, Karabıyık, Merdiven, Ortabahçe, Gökçebük, Tazegül, Çayköy, Gölören ve Mezra köyleri ile Kandilli Beldesi'nde hasar meydana geldiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Küçükgeçit Köyü'nde deprem enkazı altında Yusuf Dönmez, Furkan Dönmez, Emrah Aktaş, Geylani Aktaş, Mahmure Aktaş, Selma Ürek, Canpaşa Ürek ve Murat Doğan; Karabıyık Köyü'nden ise Serkan Özer hayatını kaybetmiştir. Depremde toplam 46 vatandaşımız yaralanmış olup, bunlardan 30'u ayakta tedavileri yapılarak taburcu olmuşlardır. 16'sı ise ilimiz hastanelerinde tedavi altına alınmışlardır. Ayrıca Ilıca, Atlıkonak, Alaca köyleri ile Çat İlçesi'ne bağlı Yavi Beldesi ve Bozyazı Köyü'nde de büyük hasarlar meydana gelmiştir. Bu bölgelerde can kaybı bulunmamaktadır."
Açıklamada ayrıca, belirtilen köylerdeki evlerin oturulamaz durumda olup, çok sayıda vatandaşın barınma ihtiyacı olduğu, bu nedenle vatandaşların durumları ve ihtiyaçları göz önüne alınarak Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nden 500 milyar lira yardım gönderilmesi istendiği kaydedildi.
Depremde çok sayıda büyük ve küçükbaş hayvanın da telef olduğu ifade edilerek, "Geceyi dışarıda geçiren vatandaşlarımız, yatılı bölge okullarına yerleştirilmiştir. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza, İl Kızılay Şube Başkanlığı'nca bin 495 adet battaniye, 195 adet çadır, 180 adet mutfak seti (tabak, kaşık, çatal), 60 adet ekmek, 30 kilo helva, 10 koli meyve suyu, 1 kan nakil aracı, 1 doktor, 1 hemşire, 3 adet seyyar mutfak (sıcak yemek dağıtımı için), gönderilmiştir. Ayrıca, Erzincan'dan 2 bin adet ekmek, 200 kilo helva, 200 adet pet su, 10 koli meyve suyu gönderilmiştir" denildi.
Açıklamada, İl Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü ile Tarım İl Müdürlüğü elemanlarından oluşan ekiplerin, deprem bölgesinde hasar ve hayvan telef tespit çalışmalarını sürdürdüğü, deprem sebebiyle merkez ve merkeze bağlı köyler ile Aşkale, Çat ve Ilıca ilçe ve köylerindeki ilk ve orta dereceli okulların bir gün süreyle tatil edildiği kaydedildi.
Öte yandan Erzurum Valiliği'nce depremde zarar gören vatandaşlar için tüm ülke çapında T.C. Ziraat Bankası Erzurum Merkez Şubesi nezdinde 999999 No'lu hesap açılarak, yardım kampanyası başlatıldı. Depremde zarar gören ailelere yardım etmek isteyenlerin hesaba yardım yapabilecekleri bildirildi.
ERZURUM - İHA
Yayın Tarihi : 26 Mart 2004 Cuma 18:27:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?